Navigointipolku

Liettua EU:n ruoriin budjettisovun merkeissä - 28/06/2013

Lippu, jossa on Liettuan EU-puheenjohtajuuden logo © www.eu2013.lt

Uskottavuus, kasvu ja avoimuus ovat Liettuan avainteemoja, kun EU:n neuvoston 6-kuukautinen puheenjohtajuus siirtyy maalle 1.7. Edistyminen näillä aloilla sai hyvän alun, kun EU-maiden johtajat pääsivät sopuun budjetista vuosille 2014–2020.

Liettua on luvannut olla "rehti välittäjä" päätöksenteon junailijana seuraavien 6 kuukauden aikana. Monet tulevista päätöksistä on tarkoitettu helpottamaan EU:n nykyistä talousahdinkoa.

Liettua on pystynyt suoriutumaan talouskriisistä lähes parhaiten Euroopan maista, joten se voi hyvinkin löytää eväät EU:n paluulle kasvun tielle. Liettuan talous koki jyrkän laskun vuonna 2009, kun sen BKT laski lähes 15 %. Maan talous kääntyi kuitenkin taas kasvuun vuonna 2010, ja vuonna 2013 se on ennusteiden mukaan yksi EU:n vahvimmista.

Jos Euroopan parlamentti hyväksyy EU:n budjettiin ehdotetut 960 miljardia euroa, Liettuan on ajettava läpi noin 70 säädöstä, jotta EU voisi jatkaa hankkeiden ja toiminnan rahoittamista lukuisilla aloilla – tutkimuksesta alueelliseen elvyttämiseen.

Liettua tiivistää 6-kuukautisen puheenjohtajuutensa suunnitelmat motoksi "uskottava, kasvava ja avoin Eurooppa".

Uskottavuus

Liettua kytkee EU:n taloudellisen uskottavuuden rahoitusalan vakauteen, minkä vuoksi se haluaa tervehdyttää jäsenmaiden julkista taloutta. Keskeinen kysymys on, miten edistytään pankkiunionin DeutschEnglishfrançais rakentamisessa ja finanssimarkkinoiden uudistamisessa.

Olennaista on myös saada EU-maat toteuttamaan aiemmin sovitut uudistukset, jotka koskevat esimerkiksi talouden ohjausta ja hallintaa sekä talous- ja rahapoliittisen yhteistyön tiivistämistä talous- ja rahaliiton puitteissa.

Kasvu

Sisämarkkinat – kansallisten rajojen poistaminen ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääoman väliltä – voivat osaltaan tuottaa kasvua ja työpaikkoja. Liettua haluaa varmistaa, että sisämarkkinat kattavat kaikki olennaiset tavarat ja palvelut, mukaan lukien energia- ja tutkimusalan.

Avoimuus

EU voi entisestään parantaa mainettaan avoimena yhteisönä tiivistämällä yhdentymistään itäisten naapurimaidensa kanssa ja tekemällä vapaakauppasopimuksia esimerkiksi Yhdysvaltain, Japanin ja Kanadan kanssa.

Liettua on ensimmäistä kertaa EU:n neuvoston puheenjohtajamaana. Maan hallitus on valmistellut kautta tekemällä tiivistä työtä Irlannin hallituksen kanssa, joka oli vetovuorossa vuoden 2013 ensimmäisen puoliskon.

Liettuan EU-puheenjohtajuuden verkkosivusto DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä