Sti

Litauen overtager roret i EU, og der aftales budget for de næste 7 år - 28/06/2013

Flag med logoet for det litauiske EU-formandskab © www.eu2013.lt

Troværdighed, vækst og åbenhed er nøgleordene for Litauen, der overtager EU's formandskab i seks måneder fra den 1. juli. Det bliver lettere at komme videre med disse punkter, nu hvor lederne er blevet enige om et budget for 2014-2020.

Litauen vil fungere som upartisk vejleder, mens landet styrer beslutningstagningen i det næste halve år. Mange af beslutningerne skal være med til at få Europa ud af den økonomiske krise.

Som et af de lande, der har gjort det bedst med at tackle krisen, har Litauen måske et særligt godt udgangspunkt for at få EU tilbage på vækstsporet. Efter en brat nedtur i 2009, hvor landets bnp faldt med næsten 15 %, begyndte økonomien at vokse igen i 2010. I 2013 ventes Litauen at kunne fremvise et af de bedste økonomiske resultater i EU.

Hvis EU-Parlamentet godkender budgettet, som er på 960 milliarder euro (ca. 7 billioner kroner), skal Litauen have omkring 70 lovforslag vedtaget, så EU-midlerne kan flyde videre til projekter og aktiviteter som bl.a. forskning og regional genopretning.

Litauens planer for det næste halvår kan ses af sloganet "troværdigt og åbent Europa i vækst".

Troværdighed

Litauen vurderer, at EU's økonomiske troværdighed afhænger af den finansielle stabilitet. Derfor vil formandslandet sikre bedre offentlige finanser i EU-landene. Det er afgørende, at vi kommer videre med bankunionen DeutschEnglishfrançais og reformerne af finansmarkedet.

Blandt prioriteterne er at få EU-landene til at gennemføre aftalte reformer, f.eks. om økonomisk styring og et stærkere samarbejde inden for den økonomiske og monetære union.

Vækst

Det indre marked – som skal fjerne landegrænserne for mennesker, varer, tjenesteydelser og penge – kan skabe både vækst og arbejdspladser. Det litauiske formandskab vil arbejde for, at alle relevante varer og tjenesteydelser kommer med, f.eks. energi og forskning.

Åbenhed

Tættere integration mellem EU og nabolandene i øst vil sammen med frihandelsaftaler med bl.a. USA, Japan og Canada hjælpe med til at styrke EU's gode omdømme som et åbent område.

Det er første gang, Litauen overtager formandsstolen. Landets regering har arbejdet tæt sammen med Irland, som havde formandskabet i første halvdel af 2013.

Det litauiske formandskabs hjemmeside DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links