Навигационна пътека

Литва поема управлението на ЕС след постигането на споразумение за 7-годишния бюджет - 28/06/2013

Знаме с логото на литовското председателство на ЕС © www.eu2013.lt

Надеждност, растеж и отвореност са приоритетите на Литва, която на 1 юли застава начело на ЕС за 6 месеца. Постигането на напредък по всеки от приоритетите ще бъде по-лесно, след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха за бюджета за 2014-2020 г.

Литва обеща да бъде „честен посредник“ в ръководенето на процеса на вземане на решения през следващите 6 месеца. Много от тези решения ще имат за цел да помогнат на Европа да излезе от настоящия икономически спад.

Като една от европейските страни, справящи се най-успешно с кризата, Литва вероятно е в състояние да помогне на ЕС да се върне към растеж. След рязък спад през 2009 г., когато нейният БВП се понижи с почти 15 %, Литва започна отново да бележи растеж през 2010 г. През 2013 г. се очаква тя да е сред икономиките с най-добри резултати в ЕС.

Ако бюджетът на стойност 960 млрд. евро бъде одобрен от евродепутатите, Литва ще трябва да прокара около 70 законопроекта, така че с парите от ЕС да продължат да бъдат финансирани проекти и дейности в редица важни области — от научни изследвания до регионално възобновяване.

Плановете на Литва за следващите 6 месеца са обобщени под мотото „надеждна, растяща и отворена Европа“.

Надеждност

Тъй като смята, че икономическата надеждност на ЕС зависи от финансовата стабилност, Литва възнамерява да гарантира по-стабилни публични финанси в Съюза. От голямо значение ще бъде напредъкът по отношение на банковия съюз DeutschEnglishfrançais и реформите на финансовия пазар.

Сред приоритетите са: изискване страните от ЕС да изпълняват договорените по-рано реформи (например относно икономическото управление) и укрепване на сътрудничеството в икономическата и паричната област в рамките на т. нар. Икономически и паричен съюз.

Растеж

Единният пазар – премахването на националните граници за хора, стоки, услуги и пари – има потенциал да стимулира растежа и да създава работни места. Литовското председателство иска да гарантира, че в него са включени всички подходящи стоки и услуги, като например енергия и научни изследвания.

Отвореност

По-тясната интеграция между ЕС и неговите източни съседи и сключването на споразумения за свободна търговия със страни като САЩ, Япония и Канада ще укрепят репутацията на ЕС по отношение на неговия отворен характер.

Тази година Литва за пръв път поема председателството на ЕС. Правителството на страната се подготвя от известно време за това, работейки в тясно взаимодействие с правителството на Ирландия, която председателства Съюза през първата половина на 2013 г.

Уебсайт на литовското председателство DeutschEnglishfrançaislietuvių kalba

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки