Sökväg

EU-länderna prioriterar energi och skatteflykt - 23/05/2013

Justus Lipsius-byggnaden i Bryssel där EU-toppmötena går av stapeln © EU

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso välkomnar Europeiska rådets löfte om att förbättra energimarknaden och bekämpa skatteflykt.

När det gäller energipolitiken välkomnar Barroso att rådet stöder kommissionens strategi för vad han kallar en idealisk utveckling. Den går ut på att fullborda den inre energimarknaden, investera i innovation och infrastruktur, förbättra energieffektiviteten, sänka kostnaderna för förnybar energi och diversifiera energikällorna.

– Det finns ingen patentlösning på energifrågorna, men det finns mycket vi kan göra om hela Europa samarbetar, säger Barroso. Status quo är inget alternativ och därför måste vi verkligen genomföra det vi enades om i dag.

Att bekämpa skatteflykt och skattefusk handlar om rättvisa. EU-länderna förlorar uppskattningsvis en biljon euro om året på grund av skatteflykt, vilket motsvarar hälso- och sjukvårdsutgifterna för ett år.

Barroso är nöjd med de beslut som fattades i dag. Bland annat ska länderna arbeta för att öka det automatiska informationsutbytet, både inom EU och internationellt.

– Medborgarna har höga förväntningar på oss och vill att vi garanterar ett rättvist skattesystem, kommenterar Barroso. Dagens globaliserade värld förändras också så att vi måste utreda dessa frågor med stor omsorg. I de landsspecifika rekommendationer som kommissionen lägger fram nästa vecka beskrivs också hur medlemsländerna kan förbättra sina egna skattesystem.

Läs mer om energi och skatteflykt

Barrosos uttalande efter rådets möte Englishfrançais

Grafik – karta över energipriserna i EU English

Grafik – diagram över energipriserna i EU English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar