Navigacijska pot

Barroso pozitivno o sklepih glede energije in davčnih utaj - 23/05/2013

Poslopje Sveta EU v Bruslju, kjer zasedajo voditelji EU © EU

Predsednik Barroso je pozdravil odločitev Evropskega sveta o nadaljnjih korakih na področju energetske politike ter davčnih utaj in goljufij.

Na področju energetske politike je bil predsednik José M. Barroso zadovoljen s podporo pristopu Komisije, t.i. scenariju brez obžalovanja, ki zajema ukrepe na petih področjih: dokončna vzpostavitev notranjega trga z energijo, naložbe v inovacije in infrastrukturo, izboljšanje energijske učinkovitost, cenejše izkoriščanje obnovljivih virov energije in diverzifikacija oskrbe z energijo.

„Nimamo čudežnega zdravila za reševanje strateških energetskih izzivov, s katerimi se srečuje Evropa, vendar lahko dosežemo veliko že, če ukrepamo skupaj na evropski ravni,“ je poudaril Barroso. Neukrepanje ni prava pot, zato moramo resnično izvesti to, kar smo se danes dogovorili, je še dodal.

Glede sklepov v zvezi z davčnimi utajami in goljufijami je predsednik Barroso izpostavil, da gre za pri tem predvsem za vprašanje pravičnosti: „Vsako leto zaradi davčnih utaj in izogibanja plačilu davka izgubimo približno 1 000 milijard EUR, kar je enako celoletnemu proračunu za zdravstvo v vseh državah članicah skupaj!“

„Zadovoljen sem, da so voditelji držav danes sprejeli nekatere odločitve. Govorili so tudi o načelu, ki se mi osebno zdi najpomembnejše: načelo avtomatične izmenjave podatkov na ravni Evropske unije,“ je dejal predsednik Komisije.

„Zavedati se moramo, da državljani pričakujejo, da bomo oblikovali pravičnejši davčni dogovor za vse. Sodobni globalizirani svet se na tem področju hitro spreminja, zato moramo tem vprašanjem posvetiti kar največjo pozornost. Komisija bo naslednji teden v priporočilih za posamezno državo predstavila možnosti za izboljšanje nacionalnih davčnih sistemov,“ je še rekel predsednik Komisije ob koncu zasedanja Evropskega sveta.

Več o energiji in davčnih utajah

Izjava predsednika Barrosa po zasedanju Sveta Englishfrançais

Infografika: Cene energije po Evropi – zemljevid English

Infografika: Cene energije v Evropi – grafično English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave