Kruimelpad

Barroso blij met toezeggingen op het vlak van energie en van belastingontduiking en -ontwijking - 23/05/2013

Het Justus Lipsiusgebouw in Brussel, waar de meeste vergaderingen van de EU-leiders plaatsvinden © EU

Barroso is opgetogen dat de Europese Raad toegezegd heeft werk te maken van het energiebeleid en van belastingontduiking en -ontwijking.

Wat betreft energie is Barroso vooral blij met de steun voor de aanpak van de Commissie, met maatregelen op de volgende vijf terreinen: voltooiing van de interne markt, investeringen in innovatie en infrastructuur, meer energie-efficiëntie, goedkoper maken van hernieuwbare energie en diversificatie van de energievoorziening.

Hij zei dat er geen pasklare oplossing is voor de strategische energieproblemen van Europa, maar dat we met samenwerking veel kunnen bereiken. Hij vindt de status quo geen optie, daarom moeten de afspraken van vandaag absoluut uitgevoerd worden.

Wat betreft belastingontduiking en -ontwijking benadrukte hij dat het hierbij ook gaat om eerlijkheid. Elk jaar verliezen we naar schatting 1000 miljard euro hieraan , wat overeenkomt met alle uitgaven aan gezondheidszorg in de hele EU gedurende 1 jaar.

"Ik ben blij dat er vandaag knopen zijn doorgehakt. Er werd verwezen naar een beginsel dat volgens mij van het grootste belang is, namelijk dat van automatische uitwisseling van informatie op EU-niveau," zei hij.

"De burger verwacht dat we de belastingen eerlijker maken voor iedereen. De geglobaliseerde wereld van nu verandert op een manier waardoor we meer aandacht aan dit onderwerp moeten besteden. Volgende week komt de Commissie met de landspecifieke aanbevelingen, waarin alle landen kunnen lezen hoe zij hun belastingstelsel kunnen verbeteren," voegde de Commissievoorzitter er nog aan toe.

Meer over energie en belastingfraude

Verklaring van Barroso na afloop van de Europese Raad Englishfrançais

Kaart met energieprijzen in de EU English

Kaart met energieprijzen in de EU English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links