Navigációs útvonal

Barroso elnök üdvözli az EU-csúcson tett kötelezettségvállalásokat - 23/05/2013

Az európai vezetők csúcstalálkozóinak helyet adó Justus Lipsius épület Brüsszelben © EU

Barroso elnök örömmel nyugtázta, hogy az Európai Tanács ülésén előrelépés született az energiapolitika, valamint az adócsalással és az adóelkerüléssel szembeni fellépés terén.

Barroso elnök örömmel fogadta, hogy a csúcstalálkozó résztvevői támogatták a Bizottság energiapolitikai elképzelését, az ún. „nincs vesztenivalónk” forgatókönyvet, amely öt fontos célkitűzést tartalmaz: be kell fejezni a belső energiapiac kiépítését, növelni kell az innovációba és az infrastruktúrába történő beruházást, fokozni kell az energiahatékonyságot, valamint törekedni kell a megújuló energiaforrások gazdaságosabb kiaknázására és az ellátási források diverzifikálására.

A Bizottság elnöke világosan leszögezte, hogy csodaszer nem létezik ugyan, ám európai szinten összehangolt lépésekkel az energiaügyi kihívások eredményesen kezelhetők. Mint mondta, a jelenlegi helyzet fenntartása nem életképes alternatíva, ezért következetesen meg kell valósítani az Európai Tanács mostani ülésén jóváhagyott célkitűzéseket.

Az adócsalás és az adóelkerülés témájában José Manuel Barroso hangsúlyozta, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a méltányosság kérdését, annál is inkább, mert évente mintegy ezermilliárd euróra becsülhető az a veszteség, amely az adócsalásnak és az adóelkerülésnek tudható be. Mint mondta, ez az összeg a tagállamok egy évi együttes egészségügyi kiadásának felel meg.

Barroso elnök továbbá így nyilatkozott: „Ma több fontos döntés is született, ami örömömre szolgál. A csúcstalálkozón szóba került az EU-szintű automatikus információcsere elve, mely véleményem szerint elsődleges fontosságú alapelv.”

„Tudjuk: nagy az elvárás az EU polgárai részéről az iránt, hogy kialakítsunk egy mindenki számára méltányos adóügyi rendszert. Globalizált, egyre változó világunkban ezeknek a kérdéseknek sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk. A Bizottság a jövő héten országspecifikus ajánlásokkal fog előállni, amelyek alapján a tagállamok intézkedéseket hozhatnak az adórendszerük javítására.” – tette hozzá José Manuel Barroso.

További információk az energiapolitikáról és az adócsalás elleni küzdelemről

Barroso elnök nyilatkozata az Európai Tanács ülése után Englishfrançais

Infografika: Az EU energiaár-térképe English

Infografika: Kördiagram az energiaárakról az EU tagállamaiban English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek