Navigointipolku

EU-huippukokous eteni energia- ja verokysymyksissä - 23/05/2013

Justus Lipsius -rakennus Brysselissä – Eurooppa-neuvoston kokouksen pitopaikka © EU

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso pitää Eurooppa-neuvoston sitoutumista energian sisämarkkinoiden rakentamiseen sekä veropetosten ja veronkierron torjuntaan merkittävänä edistysaskeleena.

Energiapolitiikan osalta Barroso piti myönteisenä, että EU-maiden johtajat tukevat komission toimintalinjauksia. Barroson esittelemässä ns. ”no regrets” -skenaariossa keskitytään erityisesti seuraaviin kysymyksiin: energia-alan sisämarkkinat, innovoinnit ja investoinnit uuteen infrastruktuuriin, energiatehokkuus, uusiutuvan energian kustannustehokkuus ja energialähteiden monipuolistaminen.

Barroson mukaan Euroopan energia-alan haasteiden ratkaisemiseen ei ole ihmelääkettä, mutta EU-maat voivat tehdä paljon enemmän toimimalla yhdessä EU:n tasolla: ”Tilanne ei voi jatkua nykyisellään. Tämän vuoksi meidän on pantava täytäntöön tänään sovitut sitoumukset.”

Verohävikin torjunnassa on Barroson mukaan kysymys reiluudesta ja oikeudenmukaisuudesta. EU:ssa menetetään verotuloja noin tuhat miljardia euroa joka vuosi veropetosten ja veronkierron takia. Tämä vastaa kaikkien EU-maiden vuosittaisia terveydenhuoltomenoja.

”Olen tyytyväinen tänään tehtyihin päätöksiin. Pidän myös hyvänä, että niissä korostetaan olennaisen tärkeää automaattisen tiedonvaihdon periaatetta Euroopan unionin tasolla”, Barroso toteaa.

Barroson mukaan EU-kansalaiset odottavat, että EU-maat tekevät verotuksesta kaikkien kannalta oikeudenmukaisempaa. ”Nykypäivän globalisoitunut maailma on myös muuttumassa tavalla, joka edellyttää näiden kysymysten entistä lähempää tarkastelua. Ensi viikolla esiteltävissä komission maakohtaisissa suosituksissa keskitytäänkin erityisesti mahdollisuuksiin, joita jäsenmailla on omien verojärjestelmiensä parantamiseksi”, Barroso lisäsi.

Energiapolitiikka ja veropetosten torjunta – lisätietoa

Puheenjohtaja Barroson lausunto Englishfrançais

Energian hinnat EU-maissa (kartta) English

Energian hinnat EU-maissa (kaavio) English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä