Διαδρομή πλοήγησης

Ο πρόεδρος Μπαρόζο χαιρετίζει τις δεσμεύσεις για την ενέργεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης - 23/05/2013

Το κτίριο Justus Lipsius όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Βέλγιο). © EU

Ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προωθήσει την ενεργειακή πολιτική και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης.

Σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, ο πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη που δόθηκε στην Επιτροπή για τη λεγόμενη προσέγγιση «ασφαλών επιλογών», η οποία περιλαμβάνει μέτρα σε πέντε τομείς: ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, επενδύσεις στην καινοτομία και τις υποδομές, δέσμευση για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μικρότερο κόστος και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Κατέστησε σαφές ότι «παρότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την επίλυση των στρατηγικών ενεργειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά αν δράσουμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση ως έχει, γι’ αυτό οφείλουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα αποφασίσαμε σήμερα».

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη, τόνισε ότι «είναι και θέμα δικαιοσύνης, καθώς εκτιμάται ότι, εξαιτίας της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, χάνεται κάθε χρόνο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία σε όλα τα κράτη μέλη», και δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που λάβαμε σήμερα μερικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά σε μια αρχή που θεωρώ καθοριστικής σημασίας: στην αρχή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες προσδοκούν από εμάς να δημιουργήσουμε δικαιότερες φορολογικές συνθήκες για τον καθένα. Οι αλλαγές που συντελούνται στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία απαιτούν μια προσεκτικότερη αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις, που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή, θα επισημάνουν τις δυνατότητες που έχει κάθε κράτος μέλος να βελτιώσει το φορολογικό του σύστημα», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Περισσότερα για την ενέργεια και τη φορολογική απάτη

Η δήλωση του προέδρου Μπαρόζο μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Englishfrançais

Χάρτης των τιμών ενέργειας στην ΕΕ English

Χάρτης ενέργειας στην ΕΕ English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι