Navigacijska pot

Predsednik Barroso o prednostnih nalogah majskega evropskega vrha - 14/05/2013

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso © EU

Evropska komisija je pred srečanjem voditeljev vlad in držav EU pozvala k večjemu napredku pri dokončni uvedbi notranjega energetskega trga in odpravljanju davčnih goljufij in utaj

Predsednik Komisije José Manuel Barroso je v pismu voditelje vlad in držav EU obvestil o izzivih EU na področjih visokih cen energije, davčnih goljufij in utaj.

Energija

Zaradi razdrobljenosti energetskega trga in neuspeha pri izkoriščanju energetske učinkovitosti, denimo s cenejšimi in čistejšimi viri, so v EU velike razlike v cenah energije.

Te nedoslednosti bi lahko odpravili z dokončanjem notranjega energetskega trga in z izvajanjem svežnja reform DeutschEnglishfrançais . Treba je tudi storiti več za trajnostne zasebne in javne naložbe v energetsko infrastrukturo.

Evropa mora diverzificirati vire dobave energije. Uporabljati bo treba nove mednarodne vire ter med državami EU uskladiti pristop do uporabe obnovljivih virov energije in izkoriščanja ogljikovodikov.

Ti ukrepi bodo povečali konkurenčnost podjetij EU in zagotovili, da podjetja in drugi potrošniki svoje energetske porabe ne bodo preplačali.

Davčne goljufije in utaje

Po ocenah države EU izgubljajo na desetine milijard evrov, shranjenih v davčnih oazah. Zaradi goljufij in utaj ne morejo povečevati svojih prihodkov in težje izvajajo gospodarske načrte.

Z davčnim sistemom, ki bo temeljil na pravičnosti in enakosti, bomo zagotovili, da bo vsakdo (od navadnih delavcev do multinacionalk) lahko pošteno prispeval k javnim prihodkom.

Za učinkovito odpravo davčnih goljufij in utaj so potrebni ukrepi na nacionalni, evropski in svetovni ravni. Komisija je predlagala širitev področja uporabe direktive o obdavčenju prihrankov DeutschEnglishfrançais . V kratkem bo predstavila predlog za povečanje področja uporabe samodejne izmenjave podatkov med državami, ki naj bi zajelo dividende in kapitalski dobiček.

Komisija tudi poziva države k izvajanju akcijskega načrta za krepitev boja proti davčnim goljufijam in utajam ter priporočil o davčnih oazah in agresivnem davčnem načrtovanju.

Predsednik Barroso je voditelje vlad in držav EU še pozval, da na prihodnjih zasedanjih skupin G8 in G20 zavzamejo trdno stališče glede mednarodnih prizadevanj za odpravo davčnih goljufij in utaj.

Več o majskem zasedanju Evropskega sveta

Pismo predsednika Barrosa English

Osnovne informacije o energiji

Osnovne informacije o davčnih goljufijah in utajah

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave