Cale de navigare

Preşedintele Barroso prezintă priorităţile pentru summitul european din luna mai - 14/05/2013

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso © UE

În perspectiva reuniunii, Comisia îi îndeamnă pe liderii europeni să depună mai multe eforturi pentru finalizarea pieţei interne a energiei şi combaterea fraudei şi evaziunii fiscale.

Preşedintele Barroso le-a adresat o scrisoare liderilor naţionali, prezentându-le provocările cu care se confruntă UE în ceea ce priveşte nivelul ridicat al preţurilor la energie, frauda şi evaziunea fiscală.

Energie

O piaţă a energiei fragmentată şi neputinţa de a valorifica avantajele oferite de eficienţa energetică (de exemplu, prin intermediul unor surse mai ieftine şi mai ecologice) au făcut ca preţurile la energie să varieze considerabil la nivelul UE.

Finalizarea pieţei interne a energiei ar soluţiona această problemă, ca şi punerea în aplicare a pachetului de reforme al UE în domeniul energiei DeutschEnglishfrançais . Însă mai trebuie luate măsuri pentru a facilita realizarea de investiţii private şi publice durabile în infrastructura energetică.

Europa trebuie să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie. Acest lucru va necesita utilizarea noilor surse internaţionale, precum şi o abordare mai coordonată între ţările UE cu privire la sursele de energie regenerabilă şi hidrocarburi.

Luate împreună, aceste măsuri vor spori competitivitatea întreprinderilor din UE şi vor garanta că nici acestea, nici consumatorii, nu vor plăti facturi exagerate la energia pe care o consumă.

Frauda fiscală şi evaziunea fiscală

Estimările arată că ţările UE pierd zeci de miliarde de euro, bani depuşi în paradisuri fiscale offshore. Frauda şi evaziunea fiscală limitează capacitatea guvernelor de a mobiliza venituri şi de a respecta planurile de politică economică.

Crearea unui sistem fiscal bazat pe corectitudine şi echitate va garanta că toată lumea, de la muncitori la întreprinderi multinaţionale, va contribui în mod echitabil la bugetul de stat.

Sunt necesare acţiuni la nivel naţional, european şi internaţional pentru a combate în mod eficient frauda şi evaziunea fiscală. Comisia propune extinderea domeniului de aplicare a Directivei privind impozitarea economiilor DeutschEnglishfrançais . În curând, va fi prezentată o propunere privind extinderea domeniului de aplicare a schimbului automat de informaţii între ţări, pentru a acoperi şi câştigurile din dividende şi capitaluri.

De asemenea, Comisia solicită guvernelor ţărilor UE punerea în aplicare a planului său de acţiune privind consolidarea luptei împotriva fraudei şi evaziunii fiscale, precum şi a recomandărilor sale privind paradisurile fiscale şi planificarea fiscală agresivă.

În scrisoarea sa, preşedintele Barroso a făcut apel la liderii UE să convină asupra adoptării unei poziţii puternice, care să conducă la mobilizarea eforturilor internaţionale în favoarea combaterii fraudei şi evaziunii fiscale cu ocazia viitoarelor reuniuni ale G8 şi G20.

Mai multe despre summitul UE din luna mai 2013

Scrisoarea preşedintelui Barroso English

Informaţii generale privind energia

Informaţii generale privind frauda şi evaziunea fiscală

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile