Navigációs útvonal

Barroso elnök meghatározza a prioritásokat májusi Európai Tanács előtt - 14/05/2013

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke © EU

A vezetők találkozója előtt a Bizottság a belső energiapiac kiteljesítése, valamint a növekvő méreteket öltő adócsalás és -kikerülés elleni küzdelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Barroso elnök levelet intézett a tagállami vezetőkhöz, amelyben felsorolta azokat a kihívásokat, amelyekkel az EU a magas energiaárak, az adócsalás és az adókikerülés kapcsán szembesül.

Energiaügy

Az energiaárak EU-szerte igencsak különbözőek. Ennek oka egyrészt az, hogy az energiapiac széttagolt, másrészt pedig hogy az energia-hatékonyságból származó előnyök (pl. az olcsóbb és tisztább energiaforrások) nincsenek kellőképpen kiaknázva.

Ezt az ellentmondást a belső energiapiac kiépítésének lezárása, illetve az EU energiareform-csomagjának DeutschEnglishfrançais végrehajtása meg tudná szüntetni. További intézkedésekre is szükség lesz, amelyek célja, hogy a köz- és magánszereplők könnyebben ruházhassanak be az energetikai infrastruktúrába.

Európának bővítenie kell energiaforrásainak körét , azaz új, nemzetközi forrásokat kell feltérképeznie, illetve össze kell hangolnia a megújuló energiaforrásokra és a szénhidrogénekre irányuló különböző tagállami koncepciókat.

Az intézkedések együttes megvalósítása növelni foga az uniós vállalatok versenyképességét és biztosítani fogja, hogy se a vállalatok, se a fogyasztók ne fizessenek túl magas árat az energiáért.

Adócsalás és adókikerülés

Becslések szerint az EU országai több tízmilliárd euró bevételtől esnek el amiatt, hogy bizonyos vállalatok vagy magánszemélyek adóparadicsomokban tartják pénzüket. Az adócsalás és -kikerülés korlátozza a tagállamok bevételteremtési képességét és akadályozza őket gazdaságpolitikájuk végrehajtásában.

A becsületességen és az igazságosságon alapuló adórendszer lehetővé fogja tenni, hogy a fizikai dolgozóktól kezdve a multinacionális vállalatokig mindenki méltányos mértékben járuljon hozzá az állami kiadásokhoz.

Az adócsalás és -kikerülés elleni hatékony küzdelemhez tagállami, uniós és világszintű intézkedésekre van szükség. A Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok bővítsék ki a megtakarítási adóról szóló irányelv DeutschEnglishfrançais hatályát. Az uniós intézmény rövidesen konkrét dokumentumot is közzétesz, amelyben azt javasolja, hogy az országok közötti automatikus információcsere az osztalékokra és a kamatjövedelemre is terjedjen ki.

A Bizottság emellett felkéri a tagállamokat, hogy sürgősen hajtsák végre az adócsalás és adókikerülés elleni küzdelem megerősítésére irányuló cselekvési tervét , úgy mint az adóparadicsomokkal és az agresszív adótervezéssel kapcsolatos ajánlásait.

Végezetül pedig Barroso elnök levelében arra kérte az uniós vezetőket, hogy az adócsalás és az adókikerülés elleni nemzetközi küzdelem témájában az EU egységes álláspontot képviseljen a hamarosan megrendezésre kerülő G8- és G20-találkozón.

További információk a májusi EU-csúcsról

Levél Barroso elnöktől English

Háttérinformációk az energiaügyről

Háttérinformációk az adócsalástól és -kikerülésről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek