Sökväg

Så firas Europadagen - 01/05/2013

Affisch: ”Det handlar om Europa, det handlar om dig, vilket EU vill du ha? 9 maj – Europadagen” © EU

För att uppmärksamma Europadagen håller EU-insitutionerna öppet hus den 4 maj. Det blir debatter, evenemang och aktiviteter för alla åldrar.

Den 9 maj 1950 uppmanade den franske utrikesministern Robert Schuman Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder att slå samman sin kol- och stålproduktion. Det blev startskottet för dagens EU.

Årsdagen för Schumandeklarationen firas som Europadagen – för att hylla en union av 27 länder som respekterar frihet och rättsstatsprincipen och erkänner och sätter värde på EU:s mångfald.

Öppet hus hos EU-institutionerna

Lördagen den 4 maj öppnar EU-institutionerna sina dörrar för allmänheten. Det hålls också olika evenemang på kommissionens kontor i EU-länderna och runtom i världen English .

Det finns något för alla, både barn och vuxna. Du kan lyssna på musik, titta på kulturshower och delta i frågesporter.

I Bryssel kan du besöka kommissionens huvudbyggnad Berlaymont och delta i debatter françaisNederlands om den ekonomiska krisen, medborgerliga rättigheter och EU:s framtid.

Kommissionär Viviane Reding kommer att leda en debatt kl 14:30 som en del av en serie medborgardialoger om EU:s framtid. Anmäl dig EnglishfrançaisNederlands om du vill delta på plats eller följ debatten på nätet English .

Du kan också besöka rådets byggnad där EU-ländernas stats- och regeringschefer håller sina toppmöten eller Europaparlamentets plenisal DeutschEnglishfrançaisNederlands där ledamöterna debatterar politiska frågor.

Eller varför inte titta in hos de europeiska forumen för EU:s regionföreträdare (Regionkommittén) och olika intressegrupper (Ekonomiska och sociala kommittén English ).

Andra evenemang

I Stockholm firas Europadagen den 9 maj i ABF-huset på Sveavägen med seminarier, debatter och filmvisning. I Blekinge kan du se en fotoutställning på temat ”Varför EU” och i Gävle anordnas en inspirationskväll för ungdomar om att studera och jobba i EU. Men redan den 6 maj kan du delta i olika debatter och seminarier i Europahuset i Stockholm om allt från EU:s framtid till antibiotikaresistens och it-brottslighet.

På själva Europadagen den 9 maj deltar kommissionens ordförande José Manuel Barroso och kommissionär Cecilia Malmström i en konferens i Florens English om EU:s aktuella ekonomiska utmaningar och fördjupade samarbete.

Europafestival – Öppet hus den 4 maj

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar