Navigacijska pot

Dan Evrope – dan odprtih vrat 4. maja - 01/05/2013

Plakat: Za Evropo gre. Za vas gre. Vključite se v razpravo: 9. maj – dan Evrope © EU

Z dnevom Evrope obeležujemo najpomembnejše dosežke EU, je tudi priložnost za premislek o tem, kako bi delovanje Unije lahko še izboljšali. Ob tem prazniku se lahko ljudje pridružijo javnim razpravam ter se udeležijo številnih dogodkov in prireditev. Lahko se denimo udeležite razprave s komisarjem Janezom Potočnikom v Ljubljani ali pogledate katerega od evropskih filmov na filmskem festivalu.

9. maja 1950 je francoski zunanji minister Robert Schuman pozval Francijo, Nemčijo in druge evropske države, naj združijo proizvodnjo premoga in jekla in s tem položil temelje za ustanovitev Evropske unije.

Obletnico razglasitve Schumanove deklaracije praznujemo kot dan Evrope, ko tudi obeležujemo začetek povezovanja zdaj 27 držav, ki so se zavezale k spoštovanju temeljnih človekovih svoboščin in vladavine prava ter upoštevanju različnosti državljanov EU.

Dan odprtih vrat

V soboto 4. maja bodo institucije EU odprle vrata obiskovalcem in tako obeležile dan Evrope. Dogodke in prireditve bodo pripravila tudi predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in drugih državah EU in nekatere delegacije EU English po svetu.

Obiskovalci bodo lahko uživali v številnih zabavnih in poučnih dejavnosti za odrasle in otroke, poslušali glasbene koncerte v živo, si ogledali kulturne predstave in sodelovali v različnih kvizih.

V Bruslju boste lahko obiskali stavbo Berlaymont, v kateri domujejo evropski komisarji, in sodelovali v številnih razpravah françaisNederlands o gospodarski krizi, pravicah državljanov EU in prihodnosti Evrope.

Tako bo denimo evropska komisarka Viviane Reding ob 14h30 vodila razpravo v okviru dialogov z državljani o prihodnosti Evrope. Če želite sodelovati, se prijavite EnglishfrançaisNederlands, lahko pa jo spremljate tudi v živem prenosu po spletu English.

Obiskali boste lahko tudi stavbo Sveta EU, v kateri se na vrhunskih srečanjih sestajajo voditelji in ministri držav članic EU, ali pa se boste odpravili v Evropski parlament DeutschEnglishfrançaisNederlands in si ogledali prostore, v katerih razpravljajo evropski poslanci.

Lahko se boste odpravili še v druge evropske institucije, v katerih se sestajajo predstavniki evropskih regij (Odbor regij) in različnih interesnih skupin (Evropski ekonomski-socialni odbor English).

Drugi dogodki in prireditve

V Sloveniji bo osrednji dogodek javna razprava o prihodnosti Evropske unije z naslovom „EU Si ti“ 9. maja v Cankarjevem domu v Ljubljani. Razprave se bo udeležil tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Na evropskih interaktivnih dnevih EU Si Ti, ki bodo med 7. in 11. majem potekali v Mariboru, Ljubljani, Celju, Slovenj Gradcu in Novi Gorici, bo poskrbljeno za seznanjanje s pravicami in priložnostmi, ki so povezane s prostim gibanjem znotraj EU. Filmski sladokusci pa bodo lahko med 5. in 12. majem uživali v brezplačnih projekcijah odličnih evropskih filmov v 13 slovenskih mestih, ki jih letos prinaša Filmski teden Evrope 2013.

Predsednik Komisije José Manuel Barroso in evropska komisarka Cecilia Malmström se bosta 9. maja v Firencah udeležila konference o stanju v Uniji English, na kateri bodo razpravljali o trenutnih gospodarskih izzivih in prihodnosti evropskega povezovanja.

Praznik Evrope – dogodki in prireditve ob dnevu odprtih vrat

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave