Kruimelpad

Op 4 mei openen de Europese instellingen hun deuren - 01/05/2013

Poster: "Het gaat om Europa, het gaat om u, debatteer mee: 9 mei, Europadag" © EU

De Europese open dag is een gelegenheid om eens stil te staan bij wat de EU heeft bereikt, en bij wat er voor iedereen nog kan worden verbeterd. Doe mee aan een van de vele debatten, evenementen en activiteiten voor jong en oud.

Op 9 mei 1950 riep Robert Schuman, de Franse minister van buitenlandse zaken, Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen op om hun kolen- en staalproductie te bundelen. Daarmee gaf hij de aanzet voor wat nu de Europese Unie is.

Ieder jaar wordt die toespraak herdacht op wat we Europadag zijn gaan noemen: een dag van erkenning voor de unie van 27 landen en hun gedeelde eerbied voor de rechtsstaat, vrijheid, verscheidenheid.

Open dag

Ter gelegenheid van Europadag zetten verschillende instellingen van de EU op zaterdag 4 mei hun deuren open voor het grote publiek, niet alleen in Brussel, maar ook op allerlei andere plaatsen in de EU-landen en elders in de wereld English.

Overal is het een mix van leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud, met live muziek, shows, en quizzen.

Maar het uitgebreidste programma vindt u natuurlijk in Brussel: zo kunt u het Berlaymont-gebouw bezoeken (het hoofdkantoor van de Europese commissarissen), maar ook meedoen aan debatten over de economische crisis, de burgerrechten of de toekomst van Europa.

Over dat laatste onderwerp zal commissaris Viviane Reding om 14.30 uur een debat leiden. U kunt zich inschrijven om deel te nemen of het debat online volgen English.

Ook het gebouw van de Raad van de EU, waar staatshoofden en regeringsleiders hun topontmoetingen houden, staat open voor het publiek, net als de vergaderzaal van het Europees Parlement, waar u europarlementariërs kunt spreken.

Verder bent u welkom bij Europese instanties zoals het Europese overlegorgaan voor vertegenwoordigers van de regio's, het Comité van de Regio's, of dat van allerlei maatschappelijke belangengroepen, het Economisch en Sociaal Comité English.

Nog meer evenementen

Op zondag 5 mei zijn er nog meer feestelijkheden en concerten in de straten van Brussel ter gelegenheid van het Irisfeest, het feest van het Brussels Gewest.

Op 9 mei, Europadag, gaan Commissievoorzitter José Manuel Barroso en commissaris Cecilia Malmström naar het Italiaanse Florence voor The State of the Union English, een conferentie over de huidige economische problemen in Europa en de verdere integratie.

Feest van Europa: het programma van de open dag op 4 mei 2012

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links