Navigációs útvonal

Európa ünnepel: uniós nyílt nap május 4-én - 01/05/2013

Poszter, melyen a következő felirat áll: „Európáról van szó, Önről van szó – Vegyen részt Ön is a vitában: május 9. – Európa-nap” © EU

A nyílt nap az eddig elért uniós eredményeket állítja reflektorfénybe, egyúttal pedig arra is lehetőséget ad, hogy áttekintsük, mit lehetne jobban csinálni a jövőben. Számos vitafórum és más rendezvény várja az érdeklődőket minden korosztályból!

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én kiáltványt intézett több európai országhoz, köztük Franciaországhoz és Németországhoz, azt szorgalmazva, hogy helyezzék közös ellenőrzés alá szén- és acéltermelésüket. Ez a nyilatkozat hívta életre a ma Európai Unió néven ismert közösséget.

A Schuman-nyilatkozatnak állít emléket az Európa-nap. Ezen a napon – május 9-én – minden évben megünnepeljük annak a ma már 27 tagot számláló közösségnek a megszületését, mely a szabadság és a jogállamiság tiszteletére épül, s amely értékként tekint a polgárai által képviselt sokszínűségre.

Nyílt nap

A május 9-i ünnepnap közeledtével az uniós intézmények május 4-én (szombaton) megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. Az Európai Bizottság tagállamokban működő képviseletei és az Európai Unión kívüli országokban működő egyes helyi irodái English is rendezvényeknek adnak majd otthont a nyílt napon.

Az érdeklődőket az intézmények színes programpalettával várják: a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt kínálnak szórakoztató és ismeretterjesztő rendezvényeket, többek között zenei és kulturális programokat, illetve vetélkedőket.

Brüsszelben megnyitja kapuit a látogatók előtt az Európai Bizottság központi épülete, a Berlaymont. Ugyancsak a belga főváros ad otthont azoknak a vitafórumoknak françaisNederlands, amelyeknek résztvevői a gazdasági válságot, a polgárok jogait és Európa jövőjét tekintik majd át.

Ezek közül az egyik – a 14.30-kor kezdődő vita – Viviane Reding biztos elnökletével zajlik majd az uniós polgárokkal Európa jövőjéről folytatott párbeszéd keretében. Ha személyesen részt szeretne venni a vitán, regisztrálja magát EnglishfrançaisNederlands, de arra is lehetősége nyílik, hogy élőben kövesse az elhangzottakat az interneten English.

Az Európai Unió Tanácsának központi épülete is megnyílik a látogatók előtt, akik megnézhetik, hol tartják legmagasabb szintű csúcstalálkozóikat az EU állam- és kormányfői és a tagországok miniszterei. Az érdeklődők az Európai Parlament DeutschEnglishfrançaisNederlands plenáris üléstermébe is „bebocsátást nyernek” – itt vitatják meg az európai parlamenti képviselők az ülések napirendjén szereplő kérdéseket.

Ezen túlmenően el lehet látogatni az európai régiók (Régiók Bizottsága) és a különféle érdekcsoportok (Gazdasági és Szociális Bizottság English) képviselői számára létrehozott európai fórumoknak helyet adó épületekbe is.

Az Európa-nap megünnepléséből Magyarország is kiveszi a részét. Május 4. és 17. között országszerte 16 település rendez helyi ünnepségeket az EU születésnapja alkalmából. Az egész napos programok között az egészen kicsik és az idősebbek, a jazz, a gospel, a blues, a klasszikus és a rockzene rajongói, valamint a színház szerelmesei is találnak majd kedvükre valót. A magyarországi rendezvényekről itt lehet részletesen tájékozódni: http://ec.europa.eu/magyarorszag/news/20130425_europa_nap_2013_hu.htm

Egyéb események

Május 5-én (vasárnap) az Írisz Fesztivál françaisNederlands keretében megrendezésre kerülő koncertek és szórakoztató keltik majd életre Brüsszel utcáit.

Május 9-én pedig az Európa-nap alkalmából az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és Cecilia Malmström biztos konferencián vesz részt Firenzében. Az Unió helyzetével English foglalkozó találkozó résztvevői az aktuális gazdasági kihívásokat és az európai integráció jövőjét fogják megvitatni.

Európa Fesztivál – nyílt nap az EU intézményeiben (május 4.)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek