Navigointipolku

Avoimien ovien päivä EU:n toimielimissä 4.5.2013 - 01/05/2013

Juliste: "Kyse on EU:sta. Kyse on sinusta. Osallistu keskusteluun! 9.5. – Eurooppa-päivä" © EU

Eurooppa-päivän lähestyessä EU:n toimipisteissä järjestetään tapahtumia ja toimintaa kaikenikäisille. EU:n toimielimissä Brysselissä voi vierailla lauantaina 4.5.

Toukokuun 9. päivänä 1950 pitämässään puheessa Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti ajatuksen Ranskan, Saksan ja muiden Euroopan maiden hiili- ja terästuotannon yhdistämisestä. Siitä alkoi kehitys, joka johti nykyisen Euroopan unionin syntymiseen.

Tämän ns. Schumanin julistuksen kunniaksi vietetään vuosittain Eurooppa-päivää. Julistuksen hengessä EU:n 27 jäsenmaata ovat yhteisesti sitoutuneet kunnioittamaan vapautta ja oikeusvaltioperiaatetta EU-kansalaisten moninaisuuden tunnustaen.

Avoimien ovien päivä EU-toimielimissä

Lauantaina 4.5. useissa EU:n toimielimissä pidetään avoimien ovien päivä. Yleisötapahtumia järjestetään Eurooppa-päivän tienoilla myös komission edustustoissa EU-maissa sekä useissa EU:n toimipisteissä muualla maailmassa English . Tarjolla on monenlaista ohjelmaa – sekä hupia että hyötyä niin nuorille kuin vanhemmillekin.

Suomessa juhlitaan Eurooppa-päivän aattona keskiviikkona 8.5. Helsingin Kampintorilla. Ohjelmassa on muun muassa keskusteluja, joihin osallistuu ministereitä, meppejä, kansanedustajia sekä suurlähetystöjen ja järjestöjen edustajia. Luvassa on myös musiikkiohjelmaa ja sirkustaidetta. Tapahtumia on myös muilla paikkakunnilla.

Brysselissä voit käydä tutustumassa Berlaymontiin, EU:n rakennuksista tunnetuimpaan, jossa EU-komissaarit kokoontuvat. Ohjelmassa on keskustelutilaisuuksia françaisNederlands , joiden aiheina ovat muun muassa talouskriisi ja kansalaisten oikeudet.

EU:n tulevaisuutta käsittelevän keskustelun (klo 14.30) puheenjohtajana toimii komission varapuheenjohtaja Viviane Reding. Voit ilmoittautua EnglishfrançaisNederlands mukaan keskusteluun tai seurata sitä suorana verkosta English .

Pääset myös vierailemaan EU:n neuvoston päämajaan, jossa järjestetään EU-maiden päämiesten ja ministerien huippukokoukset. Voit niin ikään istahtaa Euroopan parlamentin DeutschEnglishfrançaisNederlands suureen istuntosaliin, joka toimii europarlamentaarikkojen keskustelujen näyttämönä.

Tai käytä tilaisuus hyväksesi ja tutustu alueiden komiteaan tai talous- ja sosiaalikomiteaan English , joihin on valittu EU-maiden alueiden ja eturyhmien edustajia.

Muita tapahtumia

Sunnuntaina 5.5. Euroopan komissio on omalla ohjelmallaan mukana Brysselin perinteisessä Fête de l'Iris françaisNederlands -juhlassa.

Varsinaisena Eurooppa-päivänä 9.5. komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja komissaari Cecilia Malmström osallistuvat Firenzessä Italiassa EU:n tilaa käsittelevään konferenssiin English , jossa pohditaan Euroopan talouden haasteisiin ja yhdentymiseen liittyviä kysymyksiä.

Festival of Europe – avoimien ovien päivä EU:n toimielimissä 4.5.2013

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä