Διαδρομή πλοήγησης

Στις 4 Μαΐου τα κτίρια της ΕΕ ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό - 01/05/2013

Αφίσα "ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΣΕ ΑΦΟΡΑ. Μπες κι ΕΣΥ στη συζήτηση: 9 Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης” © EU

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε προς όφελος όλων μας. Πάρτε μέρος σε συζητήσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται για όλες τις ηλικίες.

Στις 9 Μαΐου του 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν κάλεσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν στην παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τη δημιουργία αυτού που σήμερα αποκαλούμε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την επέτειο αυτής της λεγόμενης "δήλωσης Σουμάν" γιορτάζουμε ως Ημέρα της Ευρώπης – σε αναγνώριση της ένωσης 27 χωρών που σέβονται την ελευθερία και το κράτος δικαίου και παράλληλα δίνουν αξία στην πολυμορφία των πολιτών τους.

Ημέρες για το κοινό

Το Σάββατο 4 Μαΐου, τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα γιορτάσουν την επέτειο ανοίγοντας τις πόρτες τους στο κοινό. Θα διοργανωθούν επίσης εκδηλώσεις στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη μέλη, καθώς και στις αντιπροσωπείες της ΕΕ English ανά τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διάφορες διασκεδαστικές αλλά και εκπαιδευτικές μαζί δραστηριότητες για ενηλίκους και παιδιά, καθώς και συναυλίες ζωντανής μουσικής, πολιτιστικά δρώμενα και κουίζ.

Στις Βρυξέλλες, μπορείτε να επισκεφθείτε το κτίριο Μπερλεμόν, την έδρα των Ευρωπαίων επιτρόπων και να συμμετάσχετε σε μια σειρά συζητήσεων françaisNederlands για την οικονομική κρίση, τα δικαιώματα των πολιτών και το μέλλον της Ευρώπης.

Για παράδειγμα, η επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ θα προεδρεύσει συζήτησης στις 2:30, η οποία εντάσσεται σε μια σειρά συζητήσεων με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης. Μπορείτε να εγγραφείτε EnglishfrançaisNederlands, ώστε να συμμετάσχετε αυτοπροσώπως, ή να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο Διαδίκτυο English

Το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, εκεί όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες και οι υπουργοί της ΕΕ στις συνόδους κορυφής, θα είναι επίσης ανοικτό για το κοινό, καθώς και το "ημικύκλιο" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου DeutschEnglishfrançaisNederlands, η αίθουσα όπου οι ευρωβουλευτές συζητούν τα θέματα της ημέρας.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να περιηγηθούν σε άλλα σημαντικά κτίρια, όπως το κτίριο όπου συναντώνται οι εκπρόσωποι των περιφερειών της Ευρώπης (Επιτροπή των Περιφερειών) και οι διάφορες ομάδες συμφερόντων της ΕΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή English).

Άλλες εκδηλώσεις

Την Κυριακή 5 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετάσχει στο 'Φεστιβάλ της Ίριδος françaisNederlands', στο πλαίσιο του οποίου συναυλίες και άλλα δρώμενα θα διοργανωθούν στους δρόμους των Βρυξελλών.

Την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ θα συμμετάσχουν σε συνέδριο για την “κατάσταση της Ένωσης English, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρεντία της Ιταλίας με αντικείμενο τις σημερινές οικονομικές προκλήσεις και την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Φεστιβάλ της Ευρώπης – "ανοιχτές πόρτες", 4 Mαΐου

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι