Навигационна пътека

Честване на Европа — 4 май — ден на отворените врати - 01/05/2013

Афиш: „Става дума за Европа, става дума за вас, включете се в дебата: 9 май – Ден на Европа“ © ЕС

Денят на отворените врати е време за размисъл за постиженията на ЕС и за търсене на начини те да бъдат подобрени в полза на всички. Включете се в дебати и прояви за всички възрасти.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана, с което са положени основите на днешния Европейски съюз.

Годишнината от декларацията на Шуман се чества като Ден на Европа – признание за съюза от 27 държави, който подкрепя свободата и върховенството на закона, като в същото време зачита различията между своите граждани.

Дни на отворените врати

На 4 май, събота, институциите на ЕС ще отбележат годишнината, като отворят своите врати за широката публика. Прояви ще има и в представителствата на Комисията в страните от ЕС, както и в някои делегации English по света.

Всяка от проявите ще бъде смесица от забавления и образователни дейности за възрастни и деца, включително музика, културни развлечения и викторини.

В Брюксел можете да посетите сградата „Берлемон“ (в нея се намират кабинетите на комисарите) и да участвате в серия дебати françaisNederlands за икономическата криза, гражданските права и бъдещето на Европа.

Комисар Вивиан Рединг например ще ръководи дебат от 14,30 ч. в рамките на серия диалози с гражданите за бъдещето на Европа. Можете да се регистрирате EnglishfrançaisNederlands , за да участвате лично, или да гледате дебата на живо по интернет English .

Сградата на Съвета на ЕС, където се провеждат срещите на върха, също ще бъде отворена за обществеността, както и пленарната зала на Европейския парламент DeutschEnglishfrançaisNederlands , където евродепутатите обсъждат въпросите на деня.

Посетителите ще могат да обиколят и други важни европейски сгради – Комитета на регионите, където се събират представители на европейските региони, както и Европейския икономически и социален комитет English , където са представени различните групи по интереси в ЕС.

Други прояви

На 5 май (неделя) Комисията се присъединява към фестивала на ириса françaisNederlands , по време на който улиците на Брюксел ще бъдат огласяни от концерти и улични увеселения.

На 9 май - Деня на Европа - председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и комисар Сесилия Малмстрьом ще участват в конференция за състоянието на Съюза English във Флоренция (Италия), посветена на сегашните икономически предизвикателства пред Европа и по-нататъшната интеграция.

Фестивал на Европа – ден на отворените врати, 4 май

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки