Sökväg

Tillväxt och jobb viktigast på EU-toppmötet - 18/03/2013

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso © EU

På sitt möte diskuterade EU-ledarna hur man bäst kan blåsa liv i ekonomin, skapa fler jobb och hjälpa unga arbetslösa.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill se fler åtgärder för att få fart på tillväxt, produktivitet och sysselsättning.

Vi måste framförallt hjälpa de unga arbetslösa, säger Barroso. Från januari 2012 omfördelar kommissionen till exempel EU:s regionalstöd till ett program för de åtta länder som har den högsta ungdomsarbetslösheten.

Cirka 16 miljarder euro har redan anslagits och resultaten English ser lovande ut – omkring 780 000 ungdomar och 55 000 småföretag väntas få ta del av pengarna.

Ungdomsgaranti

Mer måste göras för att hjälpa ungdomar att få jobb. Kommissionen har föreslagit särskilda åtgärder DeutschEnglishfrançais i form av en jobb- och utbildningsgaranti för alla under 25.

Garantin innebär att ungdomarna får ett seriöst jobberbjudande, fortbildning eller en praktik- eller lärlingsplats senast fyra månader efter att de lämnat den formella utbildningen eller blivit arbetslösa.

Förhoppningen är att ministerrådet och Europaparlamentet antar förslaget så snabbt som möjligt så att kommissionen kan starta programmet för 2014–2020 som planerat (med en budget på 6 miljarder euro).

EU-ledarna diskuterade också hur man ska se till att människor har den kompetens som efterfrågas. Jobben finns, men ungdomarna måste få den utbildning som krävs.

Bland annat it-sektorn har svårt att hitta folk och måste nyanställa 900 000 till 2015. Kommissionen startar därför ett kompetensprogram English för att samordna företags, organisationers och EU-länders insatser för att komma till rätta med bristen.

Internationella diskussioner

Kommissionen, som deltar i G8-mötena English, uppmanade till samordnade insatser för att öka insynen i betalningar till utländska regeringar, förhindra skatteflykt och stärka den globala handeln.

Barroso hoppas att ledarna godkänner kommissionens förslag om att stärka EU-reglerna för redovisning av betalningar (skatter, ersättningar och bonusar) till utländska regeringar. Han vill också att de snabbt genomför kommissionens rekommendationer om skatteflykt.

Barroso och några andra kommissionärer kommer att träffa den ryska regeringen DeutschEnglishfrançais i Moskva den 21–22 mars för att bl.a. diskutera mer handelssamarbete.

Läs mer om EU:s toppmöte DeutschEnglishfrançaisportuguês

Barrosos presentation för Europeiska rådet

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar