Navigacijska pot

Gospodarska rast in zaposlovanje najpomembnejša točka zasedanja EU - 18/03/2013

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso © EU

Voditelji EU so razpravljali o novih ukrepih za oživitev gospodarske rasti in zaposlovanja ter za pomoč mladim pri iskanju dela.

Predsednik José Manuel Barroso se je zavzel za nove ukrepe, s katerimi bi spodbudili gospodarsko rast, produktivnost in zaposlovanje.

Brezposelnim mladim je treba pomagati s posebnimi ukrepi, je dejal. Evropska komisija je denimo z januarjem 2012 pospešila financiranje regionalnih projektov v 8 državah EU z najvišjo stopnjo brezposelnosti med mladimi.

Do zdaj je bilo dodeljenih okrog 16 milijard evrov, rezultati English pa so obetavni: pomagali bodo približno 780 000 mladim in 55 000 malim podjetjem.

Delovna mesta in usposabljanje za mlade

Uspešno zaposlovanje mladih terja vztrajne napore. Evropska komisija predlaga posebne ukrepe v obliki jamstva za zaposlitev in usposabljanje DeutschEnglishfrançais za mlajše od 25 let.

Tako bi zagotovili, da bi mladi v štirih mesecih po koncu formalnega šolanja ali nastopu brezposelnosti prejeli kakovostno ponudbo za delo oziroma vajeništvo ali pripravništvo.

Države EU in Evropski parlament naj bi predloge hitro sprejeli, da bi Komisija lahko začela izvajati načrtovani program za obdobje 2014–2020 (s proračunom v višini 6 milijard evrov).

Voditelji EU so razpravljali tudi o ukrepih, ki bi omogočili boljše zadovoljevanje potreb trga dela. Delovna mesta namreč so, toda mladi potrebujejo zanje ustrezno znanje.

V sektorju digitalnih tehnologij denimo že zdaj ne morejo zapolniti vseh prostih delovnih mest, do leta 2015 pa bodo potrebovali 900 000 novih delavcev. Evropska komisija je zato uvedla program za nova znanja English , ki naj bi na tem področju uskladil prizadevanja podjetij, združenj in držav EU.

Mednarodna vprašanja

Evropska komisija, ki se udeležuje zasedanj skupine G8 English, se je zavzela za uskladitev ukrepov, s katerimi bi zagotovili transparentnost plačil tujim vladam, preprečili utajo davkov in izboljšali svetovno trgovino.

Predsednik Komisije Barroso je pozval voditelje, naj sprejmejo predloge , s katerimi Komisija uvaja strožja pravila EU pri poročanju o plačilih (davki, licenčnine in bonusi) tujim vladam. Hitro bi bilo treba uresničiti tudi dve priporočili Komisije glede davčnih utaj.

Predsednik Barroso in drugi komisarji se bodo 21. in 22. marca v Moskvi sestali s predstavniki ruske vlade DeutschEnglishfrançais in med drugim razpravljali o trgovinskem sodelovanju.

Več o marčevskem zasedanju Evropskega sveta DeutschEnglishfrançaisportuguês

Nastop Barrosa v Evropskem svetu

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave