Kruimelpad

Groei en banen belangrijkste agendapunt op de EU-top - 18/03/2013

EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso © EU

De EU-leiders hebben gesproken over nieuwe maatregelen voor groeiherstel, werkgelegenheid en hulp voor jonge werklozen.

Voorzitter José Manuel Barroso vindt dat er meer moet worden gedaan om de groei, productiviteit en werkgelegenheid te stimuleren.

Volgens hem moet er speciaal iets worden gedaan voor werkloze jongeren. Al sinds januari 2012 geeft de Commissie sneller regionale steun aan de acht landen met de hoogste jeugdwerkloosheid.

Er is al 16 miljard euro uitgekeerd, vooralsnog met hoopgevende resultaten English : ongeveer 780 000 jongeren en 55 000 kleine bedrijven komen ervoor in aanmerking.

Een baan of opleiding voor jongeren

We moeten ons blijven inzetten om meer jongeren aan een baan te helpen. De Commissie stelt een speciaal plan DeutschEnglishfrançais voor dat iedereen onder de 25 een baan of opleiding garandeert.

Binnen de vier maanden nadat iemand van school gaat of werkloos wordt, moet hij een goede baan, vervolgopleiding, leerplaats of stage krijgen aangeboden.

De bedoeling is dat de EU-landen en het Europees Parlement de voorstellen zo snel mogelijk goedkeuren, zodat de uitvoering voor de periode 2014-2020 volgens plan van start kan gaan (met een budget van 6 miljard euro).

De EU-leiders hebben ook gesproken over een betere afstemming tussen economische behoeften en beroepskwalificaties. De opleiding van jongeren moeten beter worden afgestemd op wat de arbeidsmarkt nodig heeft.

In de sector digitale technologie blijkt het moeilijk de beschikbare vacatures op te vullen. Tussen nu en 2015 is er plaats voor zo'n 900 000 nieuwe mensen. Daarom is de Commissie gestart met een coördinatieprogramma English voor bedrijven, brancheorganisaties en EU-landen om iets te doen aan het tekort aan geschikt personeel.

Internationale besprekingen

De Commissie, die ook de G8-besprekingen English bijwoont, heeft aangedrongen op een gecoördineerde aanpak om betalingen aan buitenlandse regeringen transparanter te maken, belastingontduiking te voorkomen en de wereldhandel te versoepelen.

Commissievoorzitter Barroso heeft er bij de EU-leiders op aangedrongen in te stemmen met het voorstel voor strengere regels voor de melding van betalingen (belastingen, royalty's en bonussen) aan buitenlandse regeringen. Hij wil ook dat zij snel twee aanbevelingen van de Commissie over belastingontduiking en -ontwijking toepassen.

Ten slotte zullen Barroso en de overige Commissieleden op 21 en 22 maart met de Russische regering spreken DeutschEnglishfrançais over meer samenwerking op handelsgebied.

Meer over de EU-top van 14 en 15 maart DeutschEnglishfrançaisportuguês

Presentatie van Commissievoorzitter Barroso voor de Europese Raad

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links