Navigációs útvonal

Uniós csúcs: középpontban a növekedés és a foglalkoztatás - 18/03/2013

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke © EU

Az EU vezetői megvitatták, milyen további intézkedések szükségesek a gazdasági növekedés újraindításához, a munkahelyteremtéshez és a fiatal munkanélküliek álláshoz juttatásához.

A március 14–15-i csúcstalálkozón José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt szorgalmazta, hogy az uniós tagországok hozzanak további intézkedéseket a növekedés, a termelékenység és a foglalkoztatás javítása érdekében.

Barroso elnök azt is kiemelte, hogy célirányos intézkedésekkel segíteni kell az állástalan fiatalok munkaerő-piaci elhelyezkedését. 2012 januárjában a Bizottság megkezdte felgyorsítani az uniós regionális támogatások folyósítását annak a nyolc EU-tagországnak, ahol a legnagyobb a fiatalok körében a munkanélküliek aránya.

A program eddigi eredményei English ígéretesek: hozzávetőleg 16 milliárd euró folyósítására került már sor, és összesen várhatóan mintegy 780 ezer fiatal és 55 ezer kisvállalkozás látja majd hasznát a kezdeményezésnek.

Munkahelyek és képzési lehetőségek a fiatalok számára

Folyamatos erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a fiatal munkanélkülieket álláshoz lehessen juttatni. A Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok hozzanak konkrét és célzott intézkedéseket DeutschEnglishfrançais azáltal, hogy ifjúsági garanciarendszereket alakítanak ki a 25 éven aluliak képzésének és foglalkoztatásának javítása érdekében.

Ezek a rendszerek azt hivatottak biztosítani, hogy az iskolapadból kikerülő, illetve munkanélkülivé váló 25 éven aluli fiatalok mindegyike négy hónapon belül színvonalas állásajánlatot kapjon, illetve megfelelő lehetőséget arra, hogy folytassa tanulmányait, tanulószerződéses gyakorlati képzésben részesüljön, vagy szakmai gyakorlatot szerezzen.

A Tanácsban ülésező uniós vezetőknek és az Európai Parlament tagjainak minél előbb el kell fogadniuk a javaslatokat annak érdekében, hogy a Bizottság a terveknek megfelelően megkezdhesse a 2014–2020-as időszakra szóló program végrehajtását (6 milliárd eurós költségvetéssel).

A csúcstalálkozón napirendre került továbbá, hogyan lehet elősegíteni, hogy a munkavállalók elsajátítsák azokat a készségeket és ismereteket, amelyekre a gazdaságnak szüksége van. Üres állások ugyanis léteznek, ám a fiataloknak megfelelő képzésben kell részesülniük ahhoz, hogy ezeket be tudják tölteni.

A digitális technológiákkal foglalkozó ágazat az egyik olyan gazdasági szektor, amely tárt karokkal fogadja a munkavállalókat: az ágazatnak várhatóan 900 ezer új dolgozóra lesz szüksége 2015-ig. Nehézséget okoz azonban a megfelelően képzett munkavállalók hiánya. Erre válaszul a Bizottság készségfejlesztési programot English indított útnak, hogy összehangolja azokat az erőfeszítéseket, melyeket cégek, szakmai szövetségek és a tagállami kormányok tesznek az információs és kommunikációs technológiák terén tapasztalható szakemberhiány megoldása céljából.

Nemzetközi megbeszélések

A csúcstalálkozón az Európai Bizottság – mely az EU képviseletében részt vesz a G8-ak English ülésein – összehangolt erőfeszítéseket szorgalmazott a külföldi kormányoknak folyósított kifizetések átláthatóságának javítása, az adókikerülés megakadályozása és a globális kereskedelem fellendítése érdekében.

José Manuel Barroso felkérte az uniós országok vezetőit, fogadják el a Bizottság arra irányuló javaslatait , hogy az EU szigorúbban szabályozza a külföldi kormányok részére teljesített kifizetések (adók, jogdíjak stb.) bejelentését. További cél, hogy a tagállamok gyorsan végrehajtsanak további két – az adókikerülés és az adócsalás megakadályozását szolgáló – bizottsági ajánlást .

Barroso elnök március 21–22-én Moszkvában megbeszéléseket folytat majd az orosz kormány tagjaival DeutschEnglishfrançais a kereskedelmi együttműködés bővítéséről és más kérdésekről. A találkozón az Európai Bizottság több tagja is részt fog venni.

További információk az EU-csúcsról DeutschEnglishfrançaisportuguês

Az Európai Tanács ülésére készített Barroso-prezentáció

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek