Διαδρομή πλοήγησης

Η ανάπτυξη και η απασχόληση στην κορυφή της ατζέντας των Ευρωπαίων ηγετών - 18/03/2013

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο © EU

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέτασαν τη λήψη περισσσότερων μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία απασχόλησης και τη στήριξη των άνεργων νέων.

Ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε να ληφθούν περισσότερα μέτρα για να τονωθούν η ανάπτυξη, η παραγωγικότητα και η απασχόληση.

Όπως δήλωσε, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθηθούν οι άνεργοι νέοι. Από τον Ιανουάριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιταχύνει τον ρυθμό χορήγησης των περιφερειακών κονδυλίων της ΕΕ σε 8 χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας ανάμεσα στους νέους.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 16 δισ. ευρώ και τα αποτελέσματα English είναι ενθαρρυντικά: 780.000 νέοι και 55.000 μικρές επιχειρήσεις φαίνεται ότι θα ωφεληθούν.

Θέσεις απασχόλησης και επαγγελματική κατάρτιση για νέους

Για την απασχόληση μεγαλύτερου αριθμού νέων απαιτείται συνεχής προσπάθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα μέτρα DeutschEnglishfrançais με τη μορφή εγγύησης της απασχόλησης και της κατάρτισης για κάθε νέο ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Τα μέτρα αυτά διασφαλίσουν για τους νέους αυτούς ποιοτική προσφορά εργασίας, δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός 4 μηνών από τη στιγμή που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ή χάνουν τη δουλειά τους.

Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τις προτάσεις γρήγορα, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα για το διάστημα 2014-20 (με προϋπολογισμό 6 δισ. ευρώ), όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν επίσης μέτρα, ώστε να άτομα που αναζητούν εργασία να διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζεται η οικονομία. Δυνατότητες απασχόλησης υπάρχουν και οι νέοι πρέπει να επιμορφώνονται κατάλληλα ώστε να τις αξιοποιήσουν.

Για παράδειγμα, ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κάλυψη 900.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2015. Γι’ αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δεξιοτήτων English που στοχεύει στον συντονισμό των προσπαθειών των επιχειρήσεων, των επαγγελματικών ενώσεων και των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Διεθνείς συζητήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συμμετέχει στη σύνοδο της Ομάδας των 8 (G8) English, ζήτησε να συντονιστούν οι προσπάθειες για να γίνουν πιο διαφανείς οι πληρωμές σε ξένες κυβερνήσεις, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να βελτιωθεί το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο ζήτησε από τους ηγέτες των κρατών μελών να εγκρίνουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέσπιση αυστηρότερων κανόνων όσον αφορά τη λογοδοσία για πληρωμές (φόρων, δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και πριμ) προς ξένες κυβερνήσεις. Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να υλοποιήσουν ταχέως δύο συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο και άλλοι επίτροποι θα συναντηθούν με την κυβέρνηση της Ρωσίας DeutschEnglishfrançais στη Μόσχα στις 21 και 22 Μαρτίου για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, την επέκταση της εμπορικής συνεργασίας.

Περισσότερα για τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου DeutschEnglishfrançaisportuguês

Εισήγηση του προέδρου Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι