Навигационна пътека

Растежът и заетостта — централни теми на срещата на върха на ЕС - 18/03/2013

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу © ЕС

Лидерите на ЕС обсъдиха по-нататъшни мерки за засилване на икономическия растеж, създаване на работни места и подпомагане на безработните млади хора.

Председателят Жозе Мануел Барозу призова за повече мерки за повишаване на растежа, производителността и заетостта.

Той заяви, че трябва да бъдат предприети конкретни мерки в помощ на безработните млади хора. От януари 2012 г. Комисията ускорява регионалното финансиране от ЕС за 8 страни, в които равнището на младежката безработица е високо.

Досега са предоставени около 16 млрд. евро, като резултатите English са обещаващи – от средствата ще се възползват вероятно около 780 000 млади хора и 55 000 малки предприятия.

Работни места и обучение за младите хора

Наемането на работа на повече млади хора изисква постоянни усилия. Комисията предлага конкретни мерки DeutschEnglishfrançais под формата на гаранция за работни места и обучение за всички на възраст под 25 години.

Така ще се гарантира, че тези хора ще получават качествено предложение за работа, продължаващо обучение, чиракуване или стаж в рамките на 4 месеца след завършване на формално образование или след като са изгубили работата си.

Страните от ЕС и Европейският парламент трябва да приемат предложението бързо, така че Комисията да може да даде начало на програмата, както е планирано за 2014-2020 г. (с бюджет от 6 млрд. евро).

Лидерите на ЕС обсъдиха и мерки за намиране на съответствие между квалификациите на хората и нужните на икономиката умения. Съществуват възможности за работа и младите хора трябва да бъдат обучавани, за да се възползват от тях.

Така например секторът на цифровите технологии среща трудности със запълването на работните места, като до 2015 г. ще са му нужни 900 000 нови кадри. В отговор на това Комисията даде старт на програма за умения English , целяща координиране на усилията на предприятия, асоциации и страните от ЕС за решаване на проблема с недостига на кадри.

Международни дискусии

Комисията, която присъства на срещите на Г-8 English, призова за координирани усилия, за да станат плащанията към чуждестранни правителства прозрачни, да се избегне укриването на данъци и да се подобри световната търговия.

Председателят Барозу призова лидерите да приемат предложенията на Комисията за по-строги правила на ЕС за отчитане на плащанията (данъци, авторски и лицензионни възнаграждения и бонуси) към чуждестранни правителства. Те трябва също така бързо да изпълнят 2 препоръки на Комисията относно укриването на данъци.

Председателят Барозу и други комисари ще се срещнат с руското правителство DeutschEnglishfrançais в Москва на 21 и 22 март, за да обсъдят засилването на търговското сътрудничество и други въпроси.

Още за срещата на върха на ЕС през март DeutschEnglishfrançaisportuguês

Презентация на председателя Барозу пред Европейския съвет

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки