Navigacijska pot

Volitve v Evropski parlament – kako pritegniti volivce - 13/03/2013

Zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu © EU

Z boljšim obveščanjem o političnih stališčih kandidatov in njihovi strankarski pripadnosti ter volitvami na določen dan, bi se volitev udeležilo več ljudi.

Evropska komisija želi spodbuditi ljudi, da se bolj množično udeležijo volitev v Evropski parlament 2014.

Udeležba na volitvah je vedno slabša – leta 2009 je glasovalo samo 43 % vseh, ki se volitev lahko udeležijo. Za evropsko demokracijo je pomembno, da se poveča udeležba na volitvah, saj evropski poslanci neposredno zastopajo državljane EU, ti pa jih lahko izberejo na volitvah v Evropski parlament vsakih pet let.

To bi lahko dosegli z boljšo obveščenostjo volivcev o političnih stališčih kandidatov in strankarski pripadnosti. Pomanjkanje informacij je med glavnimi razlogi za nizko volilno udeležbo. Nedavna raziskava Eurobarometra št. 364 o volilni pravici državljanov EU Englishfrançais je pokazala naslednje:

  • 84 % Evropejcev meni, da bi se volilna udeležba povečala, če bi bili volivci bolje obveščeni o vplivu EU na njihovo vsakdanje življenje in o programih strank;
  • 73 % jih meni, da bi se volitev prej udeležili, če bi bili obveščeni o strankarski pripadnosti kandidatov;
  • 62 % jih meni, da bi se udeležba povečala, če bi se volitve po vsej Evropi odvijale na isti dan in če bi kandidata za predsednika Komisije predlagale stranke.

Obveščanje volivcev

English Komisija je nacionalne politične stranke pozvala, da svoje volivce jasno obvestijo o tem, s katero evropsko politično stranko so povezani. Volivci bi tako lažje povezali nacionalne politične stranke z evropskimi.

Evropske in nacionalne politične stranke bi morale povedati, katerega kandidata za naslednjega predsednika Komisije podpirajo.

Volivci potrebujejo te informacije. Po novih pravilih je Parlament odgovoren za izbor predsednika Komisije. Predlagajo ga voditelji držav in vlad, ki sodelujejo v Evropskem svetu. V svojih predlogih morajo upoštevati rezultate evropskih volitev.

Komisija še priporoča, da države EU določijo skupni dan za evropske volitve in zaprtje volišč ob istem času. Trenutno lahko države organizirajo volitve v obdobju štirih dni.

Kaj sledi

Države EU morajo uveljaviti priporočila pred volitvami 2014.

Več o Evropskem parlamentu

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave