Kruimelpad

Verkiezingen Europees Parlement: hoe krijgen we meer kiezers naar de stembus? - 13/03/2013

Het Europees Parlement vergadert in Straatsburg © EU

De verkiezingen op één dag en meer informatie over de standpunten van kandidaten en partijen, dat zou meer mensen overtuigen te gaan stemmen.

De Europese Commissie wil meer mensen overtuigen in 2014 te stemmen voor het Europees Parlement.

De opkomst is al een tijdje aan het dalen. In 2009 kwam amper 43% van de kiezers opdagen. Het is belangrijk voor de Europese democratie om deze trend om te keren. De leden van het Europees Parlement vertegenwoordigen immers de EU-burgers voor een periode van 5 jaar.

De kiezers moeten daarom beter worden geïnformeerd over de politieke standpunten van kandidaten en partijen. Gebrek aan informatie is een van de belangrijkste redenen voor een lage opkomst. Uit de recente Eurobarometer 364 over kiesrechten Englishfrançais blijkt dat:

  • 84% van de Europeanen denkt dat de opkomst hoger zou zijn als er meer informatie was over de invloed van de EU op hun dagelijks leven en over de partijprogramma's
  • 73% denkt dat zij eerder zouden gaan stemmen als duidelijker was met welke Europese politieke partij kandidaten verbonden zijn
  • 62% denkt dat meer kiezers zouden gaan stemmen als partijen een kandidaat zouden voorstellen voor de functie van voorzitter van de Commissie en als de verkiezingen in de hele EU op dezelfde dag werden gehouden.

Kiezers informeren

Daarom vraagt de Commissie English de nationale politieke partijen om de kiezers duidelijk te vertellen met welke Europese politieke partij zij zijn verbonden. Zo leggen kiezers makkelijker de link tussen de nationale en de Europese politiek.

Europese en nationale politieke partijen moeten bekendmaken wie zij als voorzitter van de Europese Commissie willen aanstellen.

Het is belangrijk dat kiezers dit weten. Volgens de nieuwe regels verkiest het Parlement de voorzitter van de Commissie op voordracht van de nationale regeringsleiders die bijeenkomen in de Europese Raad. Bij die voordracht moeten zij rekening houden met de resultaten van de Europese verkiezingen.

Een andere aanbeveling is de Europese verkiezingen overal op dezelfde dag te organiseren, waardoor alle stembureaus in de EU op hetzelfde moment kunnen sluiten. Momenteel zijn de verkiezingen gespreid over een periode van vier dagen.

Volgende stappen

De EU-landen moeten vóór de verkiezingen van 2014 deze aanbevelingen volgen.

Meer over het Europees Parlement

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links