Navigációs útvonal

Ugye Ön is voksol majd az európai parlamenti választásokon? - 13/03/2013

Az Európai Parlament képviselőinek strasbourgi ülése © EU

Ha mindegyik EU-ország ugyanazon a napon rendezi meg az európai parlamenti választásokat, és ha a szavazópolgárok megfelelő tájékoztatást kapnak a jelöltek politikai nézeteiről és hátteréről, az várhatóan kedvezően hat majd a részvételre.

Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy minél több szavazópolgár járuljon az urnákhoz a 2014-es európai parlamenti választásokon.

Az elmúlt években egyre kevesebben vettek részt az európai parlamenti választásokon – 2009-ben például a szavazásra jogosultaknak csupán 43%-a adta le a voksát. Az európai demokrácia szempontjából fontos, hogy ez a tendencia megforduljon, hiszen az Európai Parlamentbe beválasztott tagok az uniós polgárok közvetlen képviseletét látják el. Európai parlamenti választásokra 5 évente kerül sor az EU tagországaiban.

A részvétel javításának egyik eszközét az jelentheti, ha a szavazópolgárok alaposabb tájékoztatásban részesülnek arról, hogy az egyes jelöltek milyen politikai nézeteket vallanak, és mely pártok színeiben indulnak a választásokon. Az alacsony részvételi arány egyik fő okát ugyanis egyértelműen az információhiány okozza. A választójogok témájában közelmúltban végzett Eurobarométer felmérés Englishfrançais a következőket állapította meg:

  • Az európai polgárok 84%-a szerint többen vennének részt a választásokon, ha többet tudnának arról, milyen hatást gyakorol az Unió tevékenysége mindennapjaikra, és mit tartalmaz az egyes pártok politikai programja.
  • A válaszadók 73%-a úgy véli, nagy valószínűséggel maga is elmenne szavazni, ha több információ állna a rendelkezésére arról, milyen politikai párt képviseletében indulnak, illetve milyen pártokhoz kötődnek az egyes jelöltek.
  • A felmérés résztvevőinek 62%-a szerint javítaná a részvételt, ha a pártok az Európai Bizottság elnöki posztjára is jelöltet állítanának, illetve ha a választásokra az EU összes tagországában ugyanazon a napon kerülne sor.

A választópolgárok tájékoztatása

A Bizottság a felmérésre válaszul English azt szorgalmazza, hogy az egyes uniós országokban működő politikai pártok egyértelműen hozzák a választópolgárok tudomására, hogy melyik európai politikai csoportosulásba tartoznak. Ez segítene abban, hogy a szavazópolgárok megértsék, hogy az országukon belül működő politikai pártoknak melyik európai politikai tömörülés feleltethető meg.

A Bizottság arra is felkéri az európai és a tagállami politikai pártokat, hogy nevezzék meg, kit jelölnek az Európai Bizottság következő elnökének.

Ez fontos információ a szavazók számára. Az új szabályok értelmében az Európai Parlament választja meg az Európai Bizottság elnökét. A jelöltállítás az Európai Tanácsban ülésező állam- és kormányfők feladata, akiknek a jelölés során figyelembe kell venniük az európai parlamenti választások eredményét.

A Bizottság által megfogalmazott ajánlások közé tartozik az is, hogy az uniós országok kijelöljék azt az egy napot, amikor megtartják a választásokat, s hogy a szavazóhelyiségek mindenütt azonos időben zárjanak. Jelenleg az uniós országok számára négy nap áll rendelkezésre az európai parlamenti választások megtartására.

Következő lépések

A következőkben az európai uniós tagállamokon a sor, hogy a 2014-es választások előtt végrehajtsák az ajánlásokban foglaltakat.

További információk az Európai Parlamentről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek