Διαδρομή πλοήγησης

Ψήφισε στις Ευρωεκλογές για ν' ακουστεί η φωνή σου - 13/03/2013

Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο © EU

Η καλύτερη ενημέρωση για τις πολιτικές θέσεις και τα κόμματα των υποψηφίων καθώς και η καθιέρωση μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας για τις εκλογές θα οδηγήσουν περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες.

Για τις Ευρωεκλογές του 2014, η Επιτροπή θέλει να παροτρύνει περισσότερους πολίτες να ψηφίσουν.

Η συμμετοχή στις εκλογές σημειώνει φθίνουσα πορεία, καθώς το 2009 ψήφισε μόνο το 43% των ψηφοφόρων. Η ανατροπή αυτής της τάσης είναι σημαντική για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν απευθείας τους πολίτες της ΕΕ, μέσω των εκλογών που διεξάγονται κάθε 5 χρόνια.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή μπορεί να επιτευχθεί με καλύτερη ενημέρωση των ψηφοφόρων για τις πολιτικές θέσεις και τα κόμματα των υποψηφίων. Η ελλιπής ενημέρωση είναι ένας από τους βασικούς λόγους της χαμηλής συμμετοχής στις εκλογές. Η πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου #364 για τα εκλογικά δικαιώματα Englishfrançais έδωσε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • το 84% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, αν οι πολίτες ενημερώνονταν καλύτερα για τον αντίκτυπο της ΕΕ στην καθημερινότητά τους και για τα προγράμματα των κομμάτων
  • το 73% πιστεύει ότι θα ψήφιζαν περισσότεροι αν γνώριζαν περισσότερα για τις πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν οι υποψήφιοι
  • το 62% πιστεύει ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα ήταν μεγαλύτερη αν τα κόμματα όριζαν υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής και η ψηφοφορία γινόταν σε όλη την Ευρώπη την ίδια μέρα.

Ενημέρωση των ψηφοφόρων

Ανταποκρινόμενη σ' αυτά τα αιτήματα English , η Επιτροπή ζητά από τα εθνικά πολιτικά κόμματα να ενημερώσουν με σαφήνεια τους ψηφοφόρους σε ποια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκουν. Αυτό θα βοηθήσει τους ψηφοφόρους να συνδέσουν τους εθνικούς με τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς σχηματισμούς.

Τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ανακοινώσουν τον υποψήφιο που προτείνουν για το αξίωμα του επόμενου προέδρου της Επιτροπής.

Πρόκειται για σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το Κοινοβούλιο θα είναι αρμόδιο για την εκλογή του νέου προέδρου της Επιτροπής, μεταξύ των υποψηφίων που θα προτείνουν οι ηγέτες των εθνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για τις προτάσεις τους οι εν λόγω ηγέτες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Προτείνεται επίσης στις χώρες της ΕΕ να ορίσουν κοινή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, και κοινή ώρα λήξης της ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, οι χώρες μπορούν να διοργανώσουν τις εκλογές εντός συγκεκριμένου τετραημέρου.

Επόμενα βήματα

Εναπόκειται τώρα στις χώρες της ΕΕ να υλοποιήσουν τις συστάσεις πριν από τις εκλογές του 2014.

Περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι