Навигационна пътека

Избори за Европейски парламент – привличане на повече избиратели - 13/03/2013

Заседание на депутатите в Европейския парламент в Страсбург © ЕС

По-подробната информация за политическите позиции и партийната принадлежност на кандидатите, както и определянето на един и същи изборен ден ще накарат повече хора да гласуват.

Комисията се стреми да насърчи повече хора да участват в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

В изборите участват все по-малко хора – през 2009 г. само 43 % от гласоподавателите упражниха правото си на глас. Обръщането на тази тенденция е важно за европейската демокрация, тъй като членовете на Европейския парламент пряко представляват гражданите на ЕС, които на всеки 5 години избират състава на парламента.

Това може да бъде постигнато, като се даде на гласоподавателите по-подробна информация за политическите позиции и партийната принадлежност на кандидатите. Липсата на информация е сред основните причини за слабото участие на хората в европейските избори. Наскоро проведеното проучване Евробарометър за изборните права Englishfrançais показва, че:

  • 84 % от европейците смятат, че участието в изборите би било по-високо, ако хората имат повече информация за влиянието на ЕС върху тяхното ежедневие и за програмите на партиите;
  • 73 % от анкетираните има по-голяма вероятност да гласуват, ако разполагат с повече информация за политическата принадлежност на кандидатите;
  • според 62 % участието ще е по-високо, ако има кандидати за председател на Комисията, свързани с определени партии, и ако гласуването в цяла Европа се провежда в един и същи ден.

Информиране на гласоподавателите

В отговор English Комисията призовава политическите партии в страните членки да обявят ясно пред гласоподавателите с коя европейска политическа партия са свързани. Това ще помогне на избирателите да направят връзка между националните и европейските политически платформи.

Европейските и националните политически партии трябва да обявят предпочитания си кандидат за следващ председател на Комисията.

Важно е гласоподавателите да знаят това. Според новите правила Парламентът е отговорен за избора на нов председател на Комисията. Кандидатът се предлага от държавните или правителствени ръководители на страните членки на заседание на Европейския съвет, като предложението трябва да е съобразено с резултатите от европейските избори.

Друга препоръка към страните от ЕС е да определят един и същи ден за европейски избори, а избирателните бюра да затварят по едно и също време. В момента страните могат да провеждат тези избори в рамките на 4 дни.

Следващи стъпки

Предстои страните от ЕС да изпълнят препоръките преди изборите през 2014 г.

Още за Европейския парламент

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки