Navigacijska pot

Dogovor o večletnem proračunu EU 2014–2020 - 11/02/2013

Poslopje Sveta EU v Bruslju, kjer zasedajo voditelji EU © EU

Lahko rečemo, da dogovor voditeljev držav in vlad o večletnem proračunu ni popoln, vendar zagotavlja podlago za pogajanje z Evropskim parlamentom.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je poudaril, da je ključni pogoj za uspešno izvajanje proračuna čim večja prožnost, ki bo omogočala prilagajanje spremembam in razvoju dogodkov, denimo s prenosom sredstev iz enega leta v drugo.

Čeprav so voditelji držav in vlad proračunu namenili skromnejša sredstva, kot je želela Komisija ... pa po njegovih besedah današnji dogovor še vedno pomembno spodbuja gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Predsednik Barroso je poudaril več pozitivnih elementov novega večletnega proračuna:

1. Ohranjena je osnovna struktura predloga Komisije in nekateri inovativni instrumenti, vključno z instrumentom za povezovanje Evrope Englishfrançais , ki zagotavlja sredstva za naložbe v promet, energijo in digitalno agendo. Proračun EU torej zagotavlja vseevropsko konkurenčnost in gospodarsko rast.

2. Več sredstev kot prej bo namenjenih evropskim programom, ki podpirajo gospodarsko rast in nova delovna mesta – denimo programom Obzorje 2020 English za raziskave in inovacije, Erasmus za vse DeutschEnglishfrançais za študentske izmenjave in usposabljanje v tujini ter COSME za mala in srednje velika podjetja DeutschEnglishfrançais .

3. Dogovor vključuje pomembne elemente za reševanje sedanjih socialnih težav, zlasti novo pobudo za zaposlovanje mladih – zavezo za ukrepe na ravni EU, s katerimi naj bi reševali današnji največji politični izziv: delovna mesta za mlade. Ohranjen je tudi program pomoči za najbolj prikrajšane Englishfrançais v Evropi, kakor tudi sredstva za razvoj in humanitarno pomoč.

Kar zadeva drugo točko dnevnega reda – trgovino, je predsednik Barroso izrazil zadovoljstvo, da je Evropski svet sprejel trdne sklepe v podporo ambicioznemu načrtu Komisije. „Potreben je napredek pri prostotrgovinskih sporazumih, saj boljši dostop na trg pomeni povečanje BDP za vsaj 2 % ... Komisija se bo zavzemala za izvedbo celotnega potenciala čezatlantskega prostotrgovinskega sporazuma. Upam, da bo delovna skupina na visoki ravni nam in predsedniku Obami kmalu predstavila priporočilo za začetek pogajanj o čezatlantskem trgovinskem sporazumu.“

Predsednik Barroso je tudi še poudaril, da je izpolnjevanje zavez EU glede partnerskih držav južnega Sredozemlja (države arabske pomladi) še naprej pomembna prednostna naloga. „Naša podpora je pomembnejša kot kdaj koli prej. Veseli me, da se je Evropski svet odločil za nadaljnjo podporo državam regije na prehodu v demokracijo,“ je še dejal.

Celoten govor predsednika Barrosa Englishfrançais

Videoposnetek govora English

Sklepi Evropskega sveta English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave