Cale de navigare

Acord privind bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020 - 11/02/2013

Clădirea Justus Lipsius din Bruxelles (Belgia), unde au loc reuniunile Consiliului European © UE

Acordul la care au ajuns şefii de stat sau de guvern nu este perfect, însă oferă o bază pentru negocierile cu Parlamentul European.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a subliniat că una dintre condiţiile esenţiale care trebuie îndeplinite pentru ca înţelegerea să funcţioneze este un maxim de flexibilitate, care să permită adaptarea la schimbări sau evoluţii, de exemplu prin reportarea cheltuielilor de la un an la altul.

Barroso a declarat că, în ciuda faptului că plafoanele convenite de şefii de stat şi de guvern sunt inferioare celor recomandate de Comisie, „acordul la care s-a ajuns poate fi totuşi un catalizator important pentru creştere şi locuri de muncă.”

Preşedintele a evidenţiat câteva elemente pozitive ale noului buget multianual:

1. Au fost menţinute structura de bază a propunerii Comisiei şi unele instrumente inovatoare, inclusiv mecanismul Conectarea Europei Englishfrançais prin care se acordă fonduri pentru investiţii în transport, energie şi agenda digitală. Astfel, bugetul UE devine un instrument pentru competitivitate şi creştere cu o logică paneuropeană.

2. De fonduri mai consistente decât până acum vor beneficia programele europene care joacă un rol fundamental în sprijinirea creşterii şi în crearea de locuri de muncă, cum ar fi, de exemplu, programele Orizont 2020 English pentru cercetare şi inovare, Erasmus pentru toţi DeutschEnglishfrançais destinat schimburilor studenţeşti şi formării în străinătate, şi COSME pentru întreprinderi mici şi mijlocii DeutschEnglishfrançais .

3. Au fost incluse elemente importante menite să contribuie la soluţionarea actualelor probleme sociale majore, în special o nouă iniţiativă privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor. Este de fapt un angajament de a acţiona la nivelul UE pentru a face faţă principalei provocări politice a zilelor noastre: reinserţia profesională a tinerilor. A fost menţinut programul de ajutor destinat persoanelor celor mai defavorizate Englishfrançais , precum şi angajamentul european legat de ajutorul umanitar şi pentru dezvoltare.

Referitor la un alt punct aflat pe ordinea de zi a Consiliului European, comerţul, preşedintele Barroso şi-a exprimat satisfacţia faţă de adoptarea unor concluzii ferme care vin în sprijinul ambiţioasei agende comerciale a Comisiei. „Trebuie să avansăm cu acordurile de liber schimb, deoarece un acces mai bun ar însemna o creştere a PIB-ului cu cel puţin 2% ... Comisia va merge înainte în direcţia realizării întregului potenţial al unui acord transatlantic de liber schimb integrat. Sper că în curând Grupul de lucru la nivel înalt ne va prezenta nouă şi preşedintelui Obama o recomandare în sensul lansării negocierilor pentru un acord comercial transatlantic.”

În final, preşedintele Barroso a reafirmat faptul că respectarea angajamentelor asumate de UE faţă de partenerii săi sud-mediteraneeni (ţările „primăverii arabe”) continuă să reprezinte o prioritate de vârf. „Necesitatea dialogului este mai mare ca niciodată. Mă bucură hotărârea Consiliului European de a continua să sprijine tranziţia către democraţie în regiune”, a spus dl Barroso.

Citiţi discursul integral al preşedintelui Englishfrançais

Vizionaţi discursul English

Concluziile Consiliului European English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile