Διαδρομή πλοήγησης

Επίτευξη συμφωνίας για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2014-20) - 11/02/2013

Το κτίριο Justus Lipsius όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Βέλγιο). © EU

Μπορεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην είναι τέλεια, αποτελεί όμως μια βάση διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας αυτής είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, που θα επιτρέπει την προσαρμογή στις εξελίξεις ή τυχόν αλλαγές, π.χ. μεταφέροντας δαπάνες από ένα έτος σε άλλο.

Δήλωσε επίσης ότι, αν και η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θα επιθυμούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ... "η αποψινή συμφωνία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και την απασχόληση."

Ο πρόεδρος υπογράμμισε τα θετικά στοιχεία του νέου πολυετούς προϋπολογισμού:

1. Διατηρήθηκαν η βασική δομή της πρότασης της Επιτροπής καθώς και ορισμένα καινοτόμα εργαλεία, όπως ο μηχανισμός "Συνδέοντας την Ευρώπη" Englishfrançais , ο οποίος προωθεί τις επενδύσεις στις μεταφορές, την ενέργεια και το ψηφιακό θεματολόγιο. Μ' αυτόν τον τρόπο, ο προϋπολογισμός της ΕΕ μπορεί ν' αποτελέσει μέσο τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.

2. Προβλέπονται σημαντικότερες επενδύσεις απ' ό,τι στο παρελθόν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως το Horizon 2020 English για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, το Erasmus για όλους DeutschEnglishfrançais για ανταλλαγές φοιτητών και επαγγελματική κατάρτιση στο εξωτερικό, και το COSME για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις DeutschEnglishfrançais .

3. Συμπεριλήφθηκαν ακόμη σημαντικά μέσα, ειδικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση των σημερινών σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η νέα Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, που αποτελεί δέσμευση για ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό την αντιμετώπιση της κυριότερης πολιτικής πρόκλησης του σήμερα: της επιστροφής των νέων στην εργασία. Διατηρήθηκαν επίσης το πρόγραμμα βοήθειας για τους απόρους Englishfrançais , καθώς και η δέσμευση της Ευρώπης για αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια.

Για ένα άλλο σημείο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, και συγκεκριμένα για το εμπόριο, ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε σθεναρή γραμμή στηρίζοντας τη φιλόδοξη εμπορική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Πρέπει να συνεχίσουμε να συνάπτουμε συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, διότι η καλύτερη πρόσβαση σε άλλες αγορές μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2%... Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να προωθεί την πλήρη αξιοποίηση μιας ολοκληρωμένης διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα η Ομάδα Εργασίας Ανωτάτου Επιπέδου θα παρουσιάσει σε μας και τον πρόεδρο Ομπάμα σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τη σύναψη διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας".

Τέλος, ο πρόεδρος Μπαρόζο επανέλαβε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΕ έναντι των εταίρων της στη Νότια Μεσόγειο (χώρες της "Αραβικής Άνοιξης") εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. "Τα επιχειρήματα υπέρ της συμμετοχής μας είναι πιο ισχυρά σήμερα παρά ποτέ. Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεχίζοντας τη στήριξή του για τη μετάβαση της περιοχής στη δημοκρατία".

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Englishfrançais

Δείτε το βίντεο με την ομιλία English

Διαβάστε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι