Sökväg

Kommissionen kräver beslut om EU-budgeten - 07/02/2013

Staplar med euromynt © iStockphoto

Stats- och regeringscheferna har åter samlats i Bryssel för förhandlingar om EU:s långtidsbudget. EU-kommissionens ordförande påpekar hur viktig budgeten är för dem som har drabbats hårdast av krisen.

I ett tal i Europaparlamentet den 6 februari påminde EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso om att det finns EU-länder som inte har råd att hjälpa sina fattigaste invånare eller arbetstagare som blivit övertaliga när deras fabrik har flyttat utomlands.

Dagen före det viktiga budgettoppmötet uppmanade José Manuel Barroso stats- och regeringscheferna att använda EU-budgeten till att bekämpa ungdomsarbetslösheten. I dagsläget står 5,7 miljoner unga utan jobb i EU.

Kommissionens ordförande hoppades att man på toppmötet skulle hitta rätt balans mellan långtgående och realistiska mål. Han lovade att kämpa för att kommissionens ambition i det ursprungliga förslaget bevaras i en eventuell överenskommelse. Han hoppades också på en flexibel överenskommelse, så att oanvända anslag kan överföras från ett år till ett annat eller mellan olika politikområden.

José Manuel Barroso efterlyste en halvtidsöversyn av budgeten, så att man vid behov kan omfördela pengarna.

Han lovade att kämpa för tillräckliga anslag till viktiga EU-program som har som mål att hjälpa EU ur krisen. Det gäller programmen för forskning English , digitala nät och transportnät Englishfrançais , konkurrenskraftiga småföretag DeutschEnglishfrançais och studentutbyten DeutschEnglishfrançais . Med EU-pengarna ska EU kunna behålla sin position som en av världens mest konkurrenskraftiga regioner, sa han.

För många i EU är det svårt att få det att gå ihop och därför är det viktigt att fortsätta med de initiativ som stöder de mest utsatta grupperna:

  • Stöd till de sämst ställda Englishfrançais – ett program för utdelning av mat, kläder och andra basvaror till de fattigaste i EU.

EU-budgeten är också viktig för många utanför EU. Delar av budgeten går till utvecklings- och katastrofbistånd och EU:s insatser ger oss större inflytande i andra delar av världen.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar