Navigacijska pot

Komisija poziva k dogovoru o proračunu EU - 07/02/2013

Kup evrskih kovancev © iStockphoto

Voditelji držav in vlad EU bodo na zasedanju nadaljevali pogovore o proračunu EU. Predsednik Evropske komisije pri tem opozarja na pomen proračuna za tiste, ki jih je gospodarska kriza najhuje prizadela.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v govoru v Evropskem parlamentu 6. februarja navedel primere, ko države EU ne zmorejo več podpreti delavcev, ki izgubijo delo zaradi selitve podjetja v tujino, ali ne zmorejo poskrbeti za najrevnejše državljane.

Na predvečer pomembnega srečanja o tem vprašanju je Barroso voditeljem EU priporočil, naj ne zapravijo priložnosti, da bi proračun uporabili za premagovanje brezposlenosti mladih: v EU je trenutno brezposelnih 5,7 milijonov mladih.

Baroso je voditelje pozval, naj poiščejo pravo ravnotežje med ambicijo in realnostjo, pri čemer je obljubil, da bo storil vse, da se ohrani ambicioznost prvotnega predloga Komisije, in jim priporočil, naj bo dogovor v vsakem primeru prilagodljiv. Tako bi omogočili, da bi neporabljena sredstva lahko prenesli z enega leta na drugo oziroma z enega področja politike na drugo.

Predsednik je predlagal tudi srednjeročno revizijo proračuna, ki bi po potrebi omogočila prilagoditev namembnosti nakazanih sredstev.

Zatrdil je, da se bo odločno zavzel za ustrezno financiranje ključnih programov EU, ki pomagajo državam EU premagovati gospodarsko krizo, denimo programov, ki namenjajo sredstva raziskavam English , digitalnim in prometnim omrežjem Englishfrançais , konkurenčnim malim podjetjem DeutschEnglishfrançais in študentskim izmenjavam DeutschEnglishfrançais . S temi sredstvi bo Evropa lahko obdržala svoje mesto med najkonkurenčnejšimi regijami na svetu, je dejal Barroso.

V času, ko se mnogi finančno težko prebijajo, je še kako pomembno ohraniti pobude, ki podpirajo najranljivejše skupine, recimo:

  • program za pomoč najbolj prikrajšanim Englishfrançais : hrana, oblačila in druge najpotrebnejše reči za najrevnejše prebivalce v Evropi

Proračun EU je življenjskega pomena tudi za ljudi zunaj Evropske unije, saj namenja dragocena sredstva za razvojno in humanitarno pomoč, in s tem krepi vpliv EU v različnih predelih sveta.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave