Navigációs útvonal

A Bizottság az uniós költségvetés elfogadását szorgalmazza - 07/02/2013

Toronyba rakott euróérmék © iStockphoto

Az uniós vezetők összeültek, hogy folytassák az EU-költségvetésről megkezdett megbeszéléseket. A Bizottság elnöke kiemelte, milyen fontos szerepet játszik a költségvetés a gazdasági válság által leginkább sújtott csoportok megsegítésében.

Február 6-án José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben elmondott beszédében példákat hozott arra, hogy egyes uniós országok nem képesek gondoskodni legszegényebb állampolgáraikról, illetve nem tudnak támogatást nyújtani munkavállalóiknak abban az esetben, ha valamelyik gyár vagy üzem máshova helyezi át termelését.

A költségvetésről szóló uniós csúcstalálkozó előtti napon a Bizottság elnöke arra kérte az európai parlamenti képviselőket, ne szalasszák el az alkalmat, hogy a költségvetést az ifjúsági munkanélküliség elleni harc szolgálatába állítsák. Ez kulcsfontosságú feladat, hiszen jelenleg 5,7 millió fiatalnak nincs állása az Európai Unióban.

José Manuel Barroso felkérte a vezetőket, hogy találják meg a középutat a vágyak és a valóság között. Megígérte, hogy minden lehetőt megtesz azoknak a nagy ívű törekvéseknek a védelmében, melyeket a Bizottság kezdeti javaslata körvonalazott. Ezen túlmenően azt szorgalmazta, hogy a találkozón rugalmas megállapodás jöjjön létre, azaz hogy a fel nem használt forrásokat át lehessen vinni az egyik évről a következőre, illetve át lehessen csoportosítani az egyik szakterületről a másikra.

Barroso elnök a költségvetés félidős felülvizsgálatát is indítványozta, hogy szükség esetén ki lehessen igazítani az előirányzatokat.

Ezenfelül megígérte: keményen harcolni fog, hogy elég pénz jusson a gazdasági válság elleni küzdelmet szolgáló legfontosabb uniós programokra. Ezek között említhetők a kutatást English , a digitális és közlekedési hálózatok kiépítését Englishfrançais , a kisvállalkozások versenyképességét DeutschEnglishfrançais , valamint a diákcseréket DeutschEnglishfrançais finanszírozó programok. Az említett területekre fordított uniós források segíteni fognak abban, hogy Európa továbbra is a legversenyképesebb régiók közé tartozzon a világon – jelentette ki a politikus.

Most, amikor oly sokan küzdenek anyagi gondokkal, az is fontos, hogy az EU folytassa a legkiszolgáltatottabb emberek támogatását célzó kezdeményezéseket, köztük a következőket:

  • Európai Szociális Alap – ez a strukturális alap új készségek elsajátításához és az elhelyezkedéshez nyújt segítséget az európai polgároknak.
  • Európai segítségnyújtási alap a leginkább rászoruló személyek támogatására Englishfrançais – a legszegényebb európai lakosokat étellel, ruhával és egyéb alapvető létfenntartási cikkel ellátó tagállami programokat hivatott finanszírozni.

Az EU költségvetése az Európán kívül élő emberek számára is létfontosságú, hiszen az uniós forrásokból nyújtott fejlesztési és humanitárius segélyek értékes segítséget jelentenek a rászorulók számára. A többéves pénzügyi keret meghatározó a tekintetben is, milyen befolyást tud majd az elkövetkező évek folyamán az Unió a világ többi részén kifejteni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek