Διαδρομή πλοήγησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - 07/02/2013

Κέρματα ευρώ © iStockphoto

Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ξαναρχίζουν συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει τη σημασία του για τη στήριξη όσων πλήττονται σοβαρότερα από την κρίση.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε παραδείγματα κρατών μελών που δεν δύνανται να στηρίξουν τους εργαζομένους όταν ένα εργοστάσιο μετεγκαθίσταται ή αδυνατούν να μεριμνήσουν για τους φτωχότερους πολίτες τους.

Εν όψει της αυριανής σημαντικότατης συνόδου κορυφής, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην αφήσουν αναξιοποίητη τη δυνατότητα που δίνει ο προϋπολογισμός για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, καθώς τη στιγμή αυτή υπάρχουν στην ΕΕ 5,7 εκατομμύρια νέοι χωρίς δουλειά.

Τους κάλεσε επίσης να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ φιλόδοξων και ρεαλιστικών προσδοκιών, υποσχόμενος να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσει τις φιλόδοξες προοπτικές της αρχικής πρότασης της Επιτροπής, και ζήτησε η οποιαδήποτε συμφωνία να χαρακτηρίζεται από ευελιξία, γιατί έτσι τα αχρησιμοποίητα κονδύλια θα μπορούν να μεταφερθούν στον επόμενο χρόνο ή σε άλλη πολιτική.

Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης την ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού, που θα δώσει τη δυνατότητα για τυχόν διορθώσεις όσον αφορά τη διάθεση των πόρων.

Δεσμεύτηκε ότι θα δώσει μάχη για την ικανοποιητική χρηματοδότηση καίριων προγραμμάτων της ΕΕ τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την Ευρώπη να εξέλθει από τη σημερινή οικονομική κρίση. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για προγράμματα χρηματοδότησης της έρευνας English , των ψηφιακών δικτύων και των δικτύων μεταφορών Englishfrançais , των ανταγωνιστικών μικρών επιχειρήσεων DeutschEnglishfrançais και των ανταλλαγών φοιτητών DeutschEnglishfrançais . Η χρηματοδότηση αυτή θα βοηθήσει την Ευρώπη να παραμείνει μια από τις πλέον ανταγωνιστικές περιοχές του κόσμου, τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Σε μια περίοδο που πολλοί συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση, είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστούν πρωτοβουλίες στήριξης των πλέον ευάλωτων ομάδων. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι:

  • το πρόγραμμα ενίσχυσης των απόρων Englishfrançais , που χρηματοδοτεί τη διανομή τροφίμων, ρουχισμού και άλλων βασικών αγαθών στους πιο φτωχούς πολίτες της Ευρώπης.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι επίσης σωτήριος για πληθυσμούς εκτός της Ευρώπης, καθώς χρηματοδοτεί την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ισχυροποιώντας με τον τρόπο αυτό τη θέση της ΕΕ σε άλλα μέρη του κόσμου.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι