Навигационна пътека

Комисията настоява за споразумение по бюджета на ЕС - 07/02/2013

Купчинка монети евро © iStockphoto

Европейските лидери се срещат, за да подновят разговорите по бюджета на ЕС, а председателят на Европейската комисия подчертава ролята му за подпомагане на хората, пострадали най-тежко от икономическата криза.

В обръщението си към европейските депутати на 6 февруари председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу цитира примери, в които страни от ЕС не могат да се грижат за своите най-бедни граждани или да помогнат на свои работници, когато завод премести производството си в чужбина.

В навечеритето на важна среща на европейските лидери по този въпрос г-н Барозу ги подтикна да не пропускат възможността да използват бюджета, за да се справят с младеждата безработица – в момента 5,7 милиона млади хора в ЕС са без работа.

Председателят на Комисията призова лидерите да открият подходящата смесица от амбиция и реализъм, обещавайки да направи всичко по силите си, за да открои тази амбиция в първоначалното предложение на Комисията, и помоли за гъвкавост на бъдещото споразумение. Това ще позволи неизразходвани средства да бъдат прехвърляни от една година към друга или от една политика към друга.

Г-н Барозу призова също за междинно преразглеждане на бюджета, позволяващо евентуално пренасочване на средствата.

Той се зарече да се бори неуморно за адекватно финансиране на ключови програми на ЕС, създадени за да помогнат на Европа да излезе от настоящата икономическа криза. Става въпрос например за финансиране на научни изследвания English , цифрови и транспортни мрежи Englishfrançais , конкурентоспособни малки фирми DeutschEnglishfrançais и обмен на студенти DeutschEnglishfrançais . Финансирането от ЕС в тези области помага на Европа да остане един от най-конкурентноспособните региони в света, каза г-н Барозу.

В момент, в който мнозина са изправени пред сериозни финансови затруднения, е важно да продължим инициативите в подкрепа на най-уязвимите, като например:

  • програмата за помощ за най-бедните Englishfrançais – храна, дрехи и други неща от първа необходимост за най-бедните хора в Европа.

Бюджетът на ЕС е спасение и за хора извън Европа. Европейски средства се използват за хуманитарни помощи и помощи за развитие и по този начин определят влиянието на ЕС в други части от света.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки