Sökväg

Irland bakom ratten - 01/01/2013

Det irländska ordförandeskapets logotyp

Ekonomisk stabilitet, tillväxt och jobb är prioriteringarna för det kommande halvåret när Irland tar över EU-ordförandeskapet från Cypern.

Det är sjunde gången som Irland är ordförandeland och det råkar sammanfalla med att Irland firar 40 år som EU-medlem.

Under sitt halvårslånga ordförandeskap kan Irland prioritera frågor som man anser särskilt viktiga – i detta fall ekonomisk stabilitet, jobb och tillväxt.

Jobb och tillväxt

Irland vill driva på genomförandet av tillväxt- och sysselsättningspakten – ett åtgärdspaket för budgetkonsolidering, låneverksamhet, sysselsättning, internationell handel och andra områden för att skapa tillväxt och jobb.

Man vill också ta fram nya regler för att

  • erkänna yrkeskvalifikationer från andra EU-länder
  • modernisera den offentliga upphandlingen
  • klargöra rättigheter för arbetstagare som är utstationerade i andra EU-länder.

För att stimulera innovation och forskning kommer Irland att försöka avsluta förhandlingarna om nästa omgång av EU-finansiering – programmet Horisont 2020 English – som framförallt ska satsa på nanoteknik, fotonik, avancerad tillverkning, datormoln och superdatorer.

Ekonomin

För att återskapa förtroendet för den europeiska ekonomin tänker Irland se till att EU:s nya system för ekonomisk och finanspolitisk samordning inriktas på grundläggande frågor som löner, löneindexering, arbetsmarknadsreformer, pensioner, utbildning och fattigdom.

EU:s budget

Ett nytt möte om EU:s budget för 2014–2020 kommer att hållas under Irlands ordförandeskap eftersom EU-ledarna inte lyckades enas i november. När länderna har enats om det totala beloppet kommer Irland att inrikta sig på hur pengarna ska fördelas mellan politikområdena.

Irlands prioriteringar är här reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken DeutschEnglishfrançais och fiskeripolitiken, satsningar på forskning och innovation, stöd till fattigare EU-regioner och Fonden för ett sammanlänkat Europa English, som ska skapa tillväxt och jobb genom att förbättra EU:s infrastruktur.

Förutom initiativen för jobb och tillväxt vill Irland lyfta fram miljöfrågor, transporter, nya EU-medlemmar, rättvisa och stöd till utveckling.

Den 1 juli lämnar Irland över till Litauen som håller i ordförandeklubban resten av 2013.

Läs mer om Irlands EU-ordförandeskap English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar