Navigacijska pot

Irska na čelu Evropske unije - 01/01/2013

Logotip irskega predsedstva

Prednostne naloge irskega predsedstva EU v naslednjih šestih mesecih bodo gospodarska stabilnost, rast in delovna mesta.

To bo že sedmič, da je Irska na čelu EU, po naključju ravno v času, ko Irska praznuje tudi 40. obletnico pridružitve Evropski uniji.

Šestmesečno predsedstvo, ki ga je Irska prevzela od Cipra, daje državi priložnost, da v ospredje postavi vprašanja, ki se ji zdijo najpomembnejša. Za Irsko so to gospodarska stabilnost, delovna mesta in rast.

Delovna mesta in gospodarska rast

Irska se bo še naprej zavzemala za pakt za gospodarsko rast in delovna mesta, tj. sveženj ukrepov za proračunsko konsolidacijo, posojanje, brezposelnost, mednarodno trgovino in druga področja s potencialom za spodbujanje gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest.

Med prednostnimi nalogami Irske so še novi predpisi o:

  • priznavanju poklicnih kvalifikacij v drugih državah EU,
  • posodobitvi javnega naročanja,
  • pojasnitvi pravic delavcev, napotenih na delo v drugo državo EU.

Irska želi spodbuditi tudi inovacije in raziskave, zato si bo prizadevala zaključiti pogajanja o naslednjem programu EU za financiranje raziskav Obzorje 2020 English . Kot najpomembnejša področja izpostavlja nanotehnologijo, fotoniko, napredno proizvodnjo, računalništvo v oblaku in visoko zmogljivo računalništvo.

Gospodarstvo

Irska želi okrepiti zaupanje v evropsko gospodarstvo, zato bo v novi sistem EU za gospodarsko in proračunsko usklajevanje vključila tudi temeljna vprašanja, denimo plače, indeksacijo plač, reformo trga dela, pokojnine, izobraževanje in revščino.

Proračun EU

Voditelji EU se novembra niso uspeli dogovoriti o proračunskem okviru EU za obdobje 2014–2020, zato se bodo pogajanja nadaljevala tudi pod irskim predsedstvom. Ko bodo dosegli splošni dogovor o vrednosti proračuna, se bo Irska posvetila dodelitvi sredstev različnim proračunskim področjem.

Na tem področju so prednostne naloge Irske reforma skupne kmetijske DeutschEnglishfrançais in ribiške politike, sredstva za raziskave in inovacije, pomoč za revnejše regije EU in instrument za povezovanje Evrope English, ki bo z izboljšavo evropske infrastrukture okrepil gospodarsko rast in delovna mesta.

Poleg spodbujanja gospodarske rasti in novih delovnih mest se bo Irska posvetila tudi okolju, prometu, širitvi EU, pravosodju in razvojni pomoči.

Irska bo na čelu EU do 1. julija, ko bo predsedstvo do konca leta 2013 prevzela Litva.

Več o irskem predsedstvu EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave