Sti

Irland i førersædet - 01/01/2013

Logo for det irske formandskab

Økonomisk stabilitet, vækst og job er i fokus i de næste 6 måneder, hvor Irland overtager EU-formandskabet fra Cypern.

Det er syvende gang, at Irland overtager EU-roret, og det falder tilfældigvis sammen med 40-året for Irlands optagelse i EU.

I seks måneder kan Irland som formandsland prioritere de emner, man anser for særlig vigtige – i dette tilfælde økonomisk stabilitet, job og vækst.

Job og vækst

Irland vil gå videre med vækst- og beskæftigelsespagten – en pakke, der bl.a. tager fat om finanspolitisk konsolidering, långivning, arbejdsløshed, international handel og andre områder med vækst- og jobpotentiale.

Blandt de andre prioriteter er nye regler vedrørende

  • anerkendelse af erhvervsfaglige kvalifikationer i andre EU-lande
  • modernisering af offentlige indkøb
  • klarhed om rettigheder for arbejdstagere, der er udstationeret i andre EU-lande.

Irland vil stimulere innovation og forskning. Derfor vil man sikre, at forhandlingerne om EU's næste finansieringsrunde, kendt som Horisont 2020-programmet English , følges ordentligt til dørs. Irland vil især stille skarpt på nanoteknologi, fotonik, avanceret produktionsteknologi, cloud computing og højhastighedscomputere.

Økonomien

Irland vil genskabe tilliden til EU's økonomi. Derfor vil man sikre, at EU's nye ordning for økonomisk og budgetmæssig koordinering også lægger vægt på vigtige spørgsmål som lønninger, lønindeksering, arbejdsmarkedsreformer, pensioner, uddannelse og fattigdom.

EU's budget

EU's ledere nåede ikke frem til en aftale om EU-budgettet for 2014-2020 og mødes derfor igen under det irske formandskab. Når de er blevet enige om de overordnede tal, vil Irland koncentrere sig om at fordele budgettet mellem de forskellige politikområder.

Irland vil i den henseende prioritere en reform af den fælles landbrugspolitik DeutschEnglishfrançais og fiskeripolitikken, finansiering af forskning og innovation, støtte til de fattigere regioner i EU og Connecting Europe-faciliteten English, der skal skabe vækst og job ved at forbedre den europæiske infrastruktur.

Ud over initiativer, der skal fremme vækst og beskæftigelse, vil Irland sætte fokus på miljø, transport, nye medlemslande af EU, retsvæsen og udviklingsstøtte.

Den 1. juli overdrager Irland formandskabet til Litauen, som har det frem til slutningen af 2013.

Mere om det irske EU-formandskab English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links