Sökväg

Den 10 december tar EU emot Nobels fredspris i Oslo för sitt arbete för stabilitet och försoning i Europa.

Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Europaparlamentets talman Martin Schulz tar emot priset som företrädare för EU:s 500 miljoner invånare.

De får sällskap av Ana Vicente, 12 år, från Spanien, Elena Garbujo, 16 år, från Italien, Ilona Zielkowska, 21 år, från Polen och Larkin Zahra, 23 år, från Malta – vinnarna av en EU-tävling English på nätet där barn och ungdomar fick rita eller skriva om vad fred i Europa betyder för dem.

I prismotiveringen för Nobelpriset framhålls EU:s 60 år långa arbete för fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter.

José Manuel Barroso ser priset som ett budskap om att EU är något mycket värdefullt som vi ska vårda för européernas och världens skull.

”Nobelkommitténs pris visar att Europeiska unionen i dessa svåra tider är en inspirationskälla för länder och folk över hela världen och att vårt globala samhälle behöver ett starkt EU”, säger han.

EU skänker prispengarna till humanitära projekt för barn Englishfrançais som drabbats av krig och konflikter. Eftersom EU skjuter till pengar själv går totalt 2 miljoner euro till projekten.

”Nobels fredspris står för försoning i hela världen. Prissumman ska gå till dem som utgör vårt största framtidshopp, men som också är konflikternas första offer, nämligen barnen”, säger José Manuel Barroso.

Se prisutdelningen

Du kan följa prisutdelningen direkt på nätet eller på storbildsskärmar i och utanför Europa. Kontakta kommissionens representationskontor eller Europaparlamentets informationskontor i ditt land för att höra vad som planeras där.

I Köpenhamn anordnas ett fackeltåg den 10 december. I Slovakiens huvudstad Bratislava blir det konsert och utställning den 7–11 december.

Många av EU:s kontor utanför Europa English visar också prisutdelningen och anordnar särskilda evenemang. I till exempel La Paz i Bolivia tänker de anställda på EU-kontoret besöka ett barnhem för att skänka pengar efter prisutdelningen.

I New York ser EU:s FN-delegation Englishespañolfrançais till att Empire State Building lyser i EU-färgerna gult och blått den 11 december.

Nobelprismedaljen kommer att finnas i Europeiska historiens hus i Bryssel.

Läs Nobelkommitténs tillkännagivande av fredspriset English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar