Navigacijska pot

Nobelovo nagrado za mir prejmejo ... Evropejci - 07/12/2012

Podelitev nagrade za leto 2012, ki jo je EU prejela za svojo vlogo pri uveljavljanju stabilnosti in sprave v Evropi, bo 10. decembra v Oslu.

Nagrado bodo v imenu 500 milijonov evropskih državljanov prevzeli predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Na podelitvi jih bodo spremljali 4 zmagovalci spletnega natečaja risb in kratkih besedil English o pomenu miru za mlade v Evropi: Ana Vicente, 12 let, iz Španije, Elena Garbujo, 16 let, iz Italije, Ilona Zielkowska, 21 let, s Poljske in Larkin Zahra, 23 let, z Malte.

Odbor za Nobelovo nagrado je v obrazložitvi zapisal, da je nagrada priznanje Evropski uniji za njeno vlogo v minulih šestih desetletjih pri uveljavljanju miru in sprave, demokracije in človekovih pravic.

Predsednik Barroso je dejal, da moramo Evropsko unijo spoštovati in ohraniti za dobro Evropejcev in za dobro vsega sveta.

„Nagrada odbora je dokaz, da se države in ljudje po vsem svetu tudi v teh težkih časih še naprej lahko zgledujejo po Evropski uniji in da svet potrebuje močno Evropsko unijo,“ je povedal predsednik Komisije Barroso.

EU bo denarni del nagrade, ki mu bo dodala donacijo enake vrednosti, namenila humanitarnim projektom, ki pomagajo otroškim žrtvam Englishfrançais vojn in oboroženih spopadov (skupaj 2 milijona EUR).

„Nobelova nagrada za mir je priznanje prizadevanjem za spravo po vsem svetu. EU bo denar „vložila“ v prihodnost – otroke –, ki pa so tudi najbolj izpostavljene žrtve sedanjih in preteklih konfliktov,“ je dejal Barroso.

Spremljajte slovesno podelitev nagrade

Slovesno podelitev Nobelove nagrade bo mogoče spremljati v živo na spletu ali v neposrednem prenosu na javnih mestih po Evropi in drugod. Več informacij o dogodkih, ki se bodo odvijali v EU, boste dobili na predstavništvih Evropske komisije ali v informacijskih pisarnah Evropskega parlamenta.

V Københavnu bodo denimo 10. decembra organizirali sprevod z baklami. V Bratislavi bodo med 7. in 11. decembrom pripravili koncert in razstavo.

V številnih delegacijah EU English po vsem svetu bodo poskrbeli za neposredni prenos podelitve in pripravili posebne dogodke. V prostorih delegacije EU v glavnem mestu Bolivije, La Pazu, si bodo najprej ogledali prenos podelitve, nato pa bodo obiskali otroško zavetišče in mu darovali pomoč.

Predstavništvo EU pri Združenih narodih Englishespañolfrançais se je z mestnimi oblastmi v New Yorku dogovorilo, da bo slavni nebotičnik Empire State Building 11. decembra osvetljen v barvah EU – modri in rumeni.

Nobelovo nagrado si bodo lahko obiskovalci ogledali v Hiši evropske zgodovine v Bruslju, ko bo dokončana.

Uradna razglasitev Nobelove nagrade za mir English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave