Cale de navigare

Iar câştigătorii Premiului Nobel pentru Pace sunt... toţi europenii - 07/12/2012

Premiul va fi înmânat la Oslo, la 10 decembrie, în semn de apreciere a rolului stabilizator şi reconciliator al UE.

La ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace vor participa preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Aceştia vor primi premiul în numele celor 500 de milioane de europeni pe care îi reprezintă.

Ei vor fi însoţiţi de către cei patru tineri câştigători ai concursului de desene şi tweet-uri English „Pace, Europa, Viitor”: Ana Vicente (12 ani, Spania), Elena Garbujo (16 ani, Italia), Ilona Zielkowska (21 de ani, Polonia) şi Larkin Zahra (23 de ani, Malta).

Potrivit Comitetului Nobel norvegian, premiul se acordă UE pentru susţinerea, de-a lungul a şase decenii, a unor cauze majore precum pacea, reconcilierea, democraţia şi drepturile omului.

Preşedintele Barroso consideră premiul drept „un mesaj foarte important către Europa, şi anume că UE este o realizare deosebită, pe care ar trebui să o preţuim, pentru binele europenilor şi al întregii lumi”.

„Premiul acordat de Comitetul Nobel arată că Uniunea Europeană rămâne, în această perioadă dificilă, o sursă de inspiraţie pentru ţările şi popoarele din întreaga lume, iar comunitatea internaţională are nevoie de o Uniune Europeană puternică”, a mai spus el.

UE va folosi suma aferentă premiului (930 000 de euro) pentru proiecte umanitare de sprijinire a copiilor Englishfrançais victime ale războaielor şi conflictelor. Mai mult, va suplimenta acest fond, pentru a atinge suma de 2 milioane de euro.

„Premiul Nobel pentru Pace reprezintă simbolul reconcilierii în întreaga lume. De banii primiţi cu această ocazie ar trebui să beneficieze cei care reprezintă prima speranţă pentru viitor şi care sunt totodată primele victime ale conflictelor prezente şi trecute: copiii”, a adăugat preşedintele Barroso.

Urmăriţi ceremonia şi participaţi la celebrarea evenimentului

Puteţi urmări ceremonia de decernare a Premiului Nobel on-line, în direct şi în cadrul unor vizionări publice, dar nu numai. Doriţi să participaţi la evenimentele organizate cu această ocazie? Contactaţi Reprezentanţa Comisiei sau Biroul de informare al Parlamentului European din ţara dumneavoastră.

La Copenhaga, în ziua ceremoniei va fi organizată o paradă cu torţe. În perioada 7-11 decembrie, la Bratislava se vor desfăşura un concert şi o expoziţie.

Numeroase delegaţii ale UE în ţările terţe English vor fi gazdele unor evenimente speciale şi vor organiza proiectarea pe ecrane a ceremoniei. În La Paz (Bolivia), personalul delegaţiei va face o donaţie unui orfelinat pe care îl va vizita după vizionarea ceremoniei de la Oslo.

La iniţiativa Delegaţiei UE la ONU, clădirea Empire State Building, din New York, va fi luminată, în ziua de 11 decembrie, în culorile UE Englishespañolfrançais (albastru şi galben).

Medalia Premiului Nobel pentru Pace va fi expusă apoi la Bruxelles, la Casa Istoriei Europene.

Anunţul oficial de acordare a Premiului Nobel pentru Pace English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile