Kruimelpad

En de Nobelprijs voor de vrede gaat naar... de Europeanen - 07/12/2012

Op 10 december in Oslo krijgt de Europese Unie de Nobelprijs voor de vrede als blijk van erkenning voor haar inzet voor stabiliteit en verzoening in Europa.

Namens de 500 miljoen burgers van de EU mogen EU-Raadvoorzitter Herman Van Rompuy, Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Parlementsvoorzitter Martin Schulz de prijs in ontvangst gaan nemen.

Maar ze gaan niet alleen. Ze krijgen namelijk gezelschap van Ana Vicente (12 jaar oud) uit Spanje, Elena Garbujo (16) uit Italië, Ilona Zielkowska (21) uit Polen en Larkin Zahra (23) uit Malta. Zij zijn de winnaars van een online teken- en schrijfwedstrijd English rond de vraag: wat betekent vrede voor de Europese jongeren van vandaag?

Volgens het Nobelcomité verdient de Europese Unie de prijs omdat zij zich al zes decennia inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten.

Jose-Manuel Barroso ziet de Nobelprijs als een teken dat we de EU moeten koesteren voor het welzijn van de Europeanen en van de hele wereld.

"De onderscheiding door het Nobelcomité laat zien dat de Europese Unie in deze moeilijke tijden een inspiratiebron blijft voor landen en mensen over de hele wereld, en dat onze wereldgemeenschap een sterke Europese Unie nodig heeft", aldus de Commissievoorzitter.

De EU zal het prijzengeld zelf verdubbelen tot een ronde 2 miljoen euro en besteden aan humanitaire projecten voor kinderen Englishfrançais die het slachtoffer zijn geworden van oorlog en geweld.

"De Nobelprijs voor de vrede staat voor verzoening, wereldwijd. Het prijzengeld moet ten goede komen aan onze hoop voor de toekomst, tevens de eerste slachtoffers van conflicten nu en in het verleden: de kinderen", zo zei Barroso.

Een ceremonie in Oslo en wereldwijd feest

U kunt de prijsuitreiking live online volgen, of bij een van de openbare uitzendingen in Europa en daarbuiten. De vertegenwoordigingen van de Commissie en de informatiebureaus van het Europees Parlement in ieder EU-land kunnen u vertellen wat er in uw land staat te gebeuren.

In Kopenhagen vindt op 10 december een fakkeltocht plaats. In Bratislava worden tussen 7 en 11 december een concert en een tentoonstelling georganiseerd.

In veel EU-kantoren elders in de wereld English wordt de ceremonie op een groot scherm uitgezonden en vinden speciale evenementen plaats. Zo gaat personeel van de vertegenwoordiging in La Paz, Bolivia, na de uitzending op bezoek in een opvangtehuis voor kinderen om een gift te doen.

In New York heeft het EU-kantoor bij de VN Englishespañolfrançais voor elkaar gekregen dat het Empire State Building op 11 december wordt verlicht in de kleuren van de EU: blauw en geel.

Uiteindelijk zult u de medaille die bij de Nobelprijs hoort, ook zelf in Brussel kunnen bewonderen. Die medaille zal namelijk een plaats krijgen in het Huis van de Europese geschiedenis waar nu volop aan wordt gewerkt.

Lees de officiële bekendmaking van de Nobelprijs voor de vrede English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links