Navigációs útvonal

A 2012. évi Nobel-békedíj átadására december 10-én kerül sor Oslóban. A díjat az Európai Unió kapta az európai stabilitás és megbékélés előmozdításában játszott szerepéért.

A díjat Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke fogja átvenni az 500 millió európai polgár nevében.

Velük lesz a 12 éves Ana Vicente Spanyolországból, a 16 éves Elena Garbujo Olaszországból, a 21 éves Ilona Zielkowska Lengyelországból és a 23 éves Larkin Zahra Máltáról. Ők a nyertesei annak a rajz- és szövegíró pályázatnak English , amelynek a témája az, hogy mit jelent az európai béke a fiatalok számára.

A Nobel-bizottság indoklása szerint az EU azért kapta a díjat, mert hat évtizedes fennállása óta munkálkodik a béke, a megbékélés, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításáért.

Barroso elnök szerint a Nobel-békedíj ékes bizonyítéka annak, hogy az Európai Unió különleges érték, nemcsak az európaiak, hanem az egész világ számára.

Mint mondta, „a Nobel-bizottság döntése jól szemlélteti, hogy ezekben a nehéz időkben az Európai Uniónak inspirációs forrásként kell szolgálnia a világ országai és népei számára, és a globális közösségnek elemi érdeke, hogy az Európai Unió erős maradjon”.

Az EU a díjjal járó pénzösszegből (melyhez saját forrásból ugyanannyit ad hozzá, így összesen 2 millió euróból) olyan humanitárius projekteket Englishfrançais fog támogatni, amelyek a háború és a konfliktusok áldozatául esett gyerekek megsegítésével foglalkoznak.

„A Nobel-békedíj az egész világon a megbékélésről szól. A díj összegének a jövő elsőszámú reménységét, és egyben a jelen és a múlt konfliktusainak elsőszámú áldozatait, azaz a gyermekeket kell segítenie.” – nyilatkozta a Bizottság elnöke.

Ünnepeljünk együtt – nézze meg Ön is a díjátadó ceremóniát

A Nobel-békedíj megtekinthető élőben az interneten, illetve nyilvános kivetítőkön Európa-szerte és a világ más pontjain is. Ön az EU bármelyik tagállamában a Bizottság helyi képviseleti irodájánál, illetve az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájánál tudakozódhat arról, hogy az Ön országában milyen eseményekre kerül sor a Nobel-békedíj átadása kapcsán.

Koppenhágában fáklyás felvonulást tartanak december 10-én. Pozsonyban koncertet és kiállítást rendeznek december 7. és 11. között. Budapesten az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kerekasztal-beszélgetést, valamint koncertet és felolvasó estet tart december 10-én, 15 órai kezdettel.

A világ különböző pontjain működő uniós küldöttségek English szintén élő adásban fogják közvetíteni a díjátadó ceremóniát és ahhoz kapcsolódó rendezvényeket fognak szervezni. Bolíviában, a La Paz-i kirendeltségen például élőben fogják követni az oslói eseményeket, majd az iroda munkatársai gyermekmenhelyet látogatnak meg, ahol adományt adnak át.

New Yorkban az EU ENSZ-hez kirendelt irodájának Englishespañolfrançais közbenjárására az Empire State Building december 11-én az EU színeiben, kék és sárga megvilágításban fog pompázni.

Brüsszelben a Nobel-békedíj átadását a kapuit nemsokára megnyitó Európai Történelem Házában nézhetik végig élőben a látogatók.

A Nobel-bizottság nyilatkozatának teljes szövege itt English olvasható.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek