Navigointipolku

Eurooppalaiset juhlivat Nobelin rauhanpalkintoa - 07/12/2012

Vuoden 2012 Nobelin rauhanpalkinto luovutetaan Oslossa 10.12.2012 EU:lle ja sen kansalaisille rauhan ja sovinnon edistämisestä Euroopassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy, komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz ottavat Nobelin rauhanpalkinnon vastaan 500 miljoonan EU-kansalaisen puolesta.

EU-johdon seurueeseen kuuluvat myös espanjalainen Ana Vicente, 12, italialainen Elena Garbujo, 16, puolalainen Ilona Zielkowska, 21 ja maltalainen Larkin Zahra, 23, jotka voittivat sarjansa nuorille suunnatussa piirustus- ja kirjoituskilpailussa English . Kilpailun teemana oli "Mitä rauha Euroopassa merkitsee minulle?"

Nobel-valintakomitea totesi perusteluissaan, että EU sai palkinnon toiminnastaan rauhan, sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien edistäjänä Euroopassa jo kuuden vuosikymmenen ajan.

José Manuel Barroson mukaan palkinto on osoitus siitä, että EU on yhteisö, jota tulee vaalia eurooppalaisten ja koko maailman hyväksi.

Hänen mielestään palkinto osoittaa, että nykyisinä vaikeina aikoina Euroopan unioni on edelleen esikuva monelle maalle ja kansalle. Voimakasta EU:ta tarvitaan maailmanlaajuisesti.

EU lahjoittaa palkintosumman sodan ja konfliktien uhreiksi joutuneita lapsia auttaviin humanitaarisiin hankkeisiin Englishfrançais . EU täydentää palkintosummaa niin, että sen kokonaislahjoitus on 2 miljoonaa euroa.

"Nobelin rauhanpalkinnolla edistetään sovinnontekoa kaikkialla maailmassa", Barroso sanoo. Siksi palkintosummalla on hänen mielestään aiheellista edistää lasten hyvinvointia. "Lapsissa on tulevaisuutemme, mutta samalla he ovat nykyisten ja menneiden konfliktien ensimmäisiä uhreja", hän toteaa.

Seuraa palkintotilaisuutta

Palkintotilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä joko kotitietokoneelta tai monissa julkisissa tiloissa. Komission paikallisista edustustoista ja Euroopan parlamentin tiedotustoimistoista voi selvittää, mitä tapahtumia omalla kotiseudulla järjestetään.

Helsingissä palkintotilaisuutta voi seurata Eurooppasalissa (Malminkatu 16) ja samalla nauttia kakkukahvit tilaisuuden kunniaksi. Kööpenhaminassa puolestaan juhlistetaan palkintoa soihtukulkueella ja Bratislavassa konsertilla.

Myös monissa EU:n toimipisteissä English Euroopan ulkopuolella järjestetään palkintoseremonian yhteisiä katselutilaisuuksia ja muita erityistapahtumia. Esimerkiksi La Pazissa Boliviassa toimiva lähetystö tarjoaa mahdollisuuden seurata palkintotilaisuutta, minkä jälkeen edustuston virkailijat vierailevat lasten turvakodissa ja tekevät lahjoituksen sen toiminnan tukemiseen.

EU:n edustusto YK:ssa Englishespañolfrançais juhlistaa New Yorkissa Nobelin palkintoa 11.12. valaisemalla Empire State Buildingin EU:n värein siniseksi ja keltaiseksi.

Nobelin rauhanpalkinnon mitali asetetaan myöhemmin näytteille valmisteilla olevaan Euroopan historian taloon Brysseliin.

Nobelin rauhanpalkinnon voittajan julkistaminen English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä