Sti

Nobels fredspris går til ... europæerne - 07/12/2012

Fredsprisen for 2012 uddeles den 10. december i Oslo som anerkendelse for EU's rolle med at skabe stabilitet og forsoning i Europa.

Formanden for Rådet, Herman Van Rompuy, formanden for Kommissionen, José Manuel Barroso, og formanden for EU-Parlamentet, Martin Schulz, modtager prisen på vegne af EU's 500 millioner borgere.

De får selskab af Ana Vicente, 12, fra Spanien, Elena Garbujo, 16, fra Italien, Ilona Zielkowska, 21, fra Polen og Larkin Zahra, 23, fra Malta – som vandt en tegne- og skrivekonkurrence English på internettet om, hvad fred i Europa betyder for de unge.

Nobelpriskomitéen udtalte, at EU modtager prisen for mere end seks årtiers arbejde for fred, forsoning, demokrati og menneskerettigheder.

José Manuel Barroso sagde, at prisen er et tegn på, at vi skal påskønne EU, som er til gavn for både europæerne og resten af verden.

"Nobelpriskomitéens beslutning viser, at EU i disse så vanskelige tider er en stor inspirationskilde for lande og folkeslag over hele verden, og at vores internationale samfund har brug for et stærkt EU," udtalte han.

EU giver prisbeløbet til humanitære projekter for børn Englishfrançais , som er ofre for krige og konflikter, og lægger et tilsvarende beløb oveni, så der i alt tildeles 2 millioner euro (ca. 15 millioner kroner).

"Nobels fredspris står for forsoning over hele verden Derfor bør prisbeløbet være til gavn for dem, der er det første håb for fremtiden, men også de første ofre for nye og gamle konflikter – børnene," fortalte José Manuel Barroso.

Se ceremonien, og vær med til at fejre begivenheden

Du kan se prisceremonien live online eller på storskærm i Europa og andre steder. Du kan kontakte Kommissionens repræsentationskontorer i EU og få mere at vide om, hvad der sker i dit land, eller EU-Parlamentets informationskontorer.

I København er der fakkeltog den 10. december. Slovakiets hovedstad Bratislava byder på en koncert og en udstilling, der varer fra 7. til 11. december.

Mange af EU's delegationer English rundt omkring i verden viser ceremonien og holder særlige arrangementer. For eksempel viser EU's kontor i La Paz (Bolivia) ceremonien, og senere besøger personalet et børnehjem for at give et bidrag.

I New York har EU's kontor ved FN Englishespañolfrançais sørget for, at Empire State Building bliver oplyst med EU's blå og gule farver den 11. december.

Du vil kunne se nobelprismedaljen i huset for europæisk historie, i Bruxelles, når det står færdigt.

Læs nobelpriskomitéens officielle bekendtgørelse English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links