Навигационна пътека

Нобеловата награда за мир получават... европейците - 07/12/2012

Наградата за 2012 г. ще бъде връчена на 10 декември в Осло в знак на признание за ролята на ЕС за стабилността и помирението в Европа.

Председателят на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой, председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще получат наградата от името на 500-те милиона граждани на ЕС.

Към тях ще се присъединят Ана Висенте (на 12 години) от Испания, Елена Гарбуйо (на 16 години) от Италия, Илона Желковска (на 21 години) от Полша и Ларкин Зара (на 23 години) от Малта – победители в онлайн конкурса за рисунки и текстове English на тема „Какво означава мирът в Европа за теб?“.

Нобеловият комитет обяви, че наградата се присъжда на ЕС заради шестте десетилетия усилия в името на каузите на мира, помирението, демокрацията и човешките права.

Председателят Барозу заяви, че наградата означава, че трябва да съхраним ЕС за доброто на европейците и на целия свят.

„Наградата на Нобеловия комитет показва, че в тези трудни времена Европейският съюз остава източник на вдъхновение за страните и народите в целия свят и че световната общност се нуждае от силен Европейския съюз“, заяви той.

ЕС ще предостави паричната награда на хуманитарни проекти за деца Englishfrançais , които са жертва на войни и конфликти (като добави средства към нея, за да стане сумата 2 млн. евро).

„Нобеловата награда за мир е израз на помирението по света. Паричните средства от наградата трябва да подкрепят онези, които са не само основната надежда за бъдещето, но и основните жертви на конфликтите днес и в миналото — децата“, каза председателят Барозу.

Гледайте церемонията и празнувайте

Ще можете да наблюдавате церемонията по връчването на Нобеловата награда на живо онлайн или на големи екрани на публични места в цяла Европа и други части на света. За да научите какви прояви има във вашата страна, можете да се свържете с представителството на Комисията там или с информационното бюро на Европейския парламент.

На 10 декември в Копенхаген ще има факелно шествие. В Братислава между 7 и 11 декември ще бъдат организирани концерт и изложба.

Много от делегациите на ЕС English по света ще организират излъчване на церемонията и специални прояви по този повод. Така например в делегацията в Ла Пас (Боливия) ще може да се наблюдава церемонията, а след това персоналът ще посети дом за деца, за да направи дарение.

В Ню Йорк по инициатива на делегацията на ЕС в ООН Englishespañolfrançais на 11 декември небостъргачът „Емпайър стейт билдинг“ ще бъде осветен в синьо и жълто – цветовете на ЕС.

Нобеловият медал за мир ще бъде изложен в Дома на европейската история в Брюксел, когато той бъде завършен.

Прочетете официалното съобщение за присъждането на Нобеловата награда за мир English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки