Sökväg

Ny budget för ett EU i förändring - 01/07/2011

Över hela EU får familjerna tänka noga på vad pengarna ska gå till. Man satsar på det som är viktigast, precis som EU gör i sin nya budget.

Med sitt budgetförslag för perioden 2014–2020 vill kommissionen investera i dag för att nå högre tillväxt i morgon. Skattebetalarna ska få mer för samma peng. På så sätt blir EU-budgeten genuint europeisk – en budget för större integration.

Få fart på tillväxten i hela EU

En stor del av budgeten ska gå till att få människor i arbete och ekonomin att växa. Till exempel ska den nya fonden för ett sammankopplat Europa investera i näten för energi, transport och it.

Anslagen till utbildning och fortbildning ska höjas kraftigt liksom forskningsanslagen. Det ska ge fler jobb och nya idéer för framtiden. Också stödet till regioner som släpar efter ska inriktas på EU:s huvudmål fler jobb och högre tillväxt.

Ett säkrare EU

Många av dagens problem känner inga gränser. Och då är det billigare för alla om EU-länderna gemensamt tar itu med dem, istället för att 27 länder gör det på egen hand.

Säker och nyttig mat står i centrum för anslagen till jordbrukspolitiken. 30 % av stödet till bönderna ska vara kopplat till miljövänlig produktion.

EU-pengarna ska också gå till miljöskydd, energieffektivitet, klimatarbetet, starkare sammanhållning och sociala mål. De kan få genomslag på många områden.

Den nya budgeten ska dessutom se till att EU:s yttre gränser skyddas bättre och mer pengar ska gå till kampen mot allvarlig brottslighet, terrorism och it-brottslighet.

Starkare ställning för EU internationellt

Världen har krympt med den nya tekniken. Med allianser som växlar och nya framväxande stormakter måste EU arbeta hårdare för att göra sin röst hörd.

Därför ska det investeras mer i att försvara EU:s intressen. Den senaste tidens händelseutveckling i länderna runt Medelhavet har återigen visat hur EU påverkas av vad som händer i närområdet. De länder som genomför politiska och ekonomiska reformer som stärker demokratin i regionen ska få stöd.

EU och dess medlemsländer, som står för över hälften av biståndet i världen, är fast beslutna att nå målet om ett bistånd som motsvarar 0,7 % av BNI till 2015. Den nya budgeten ska se till att det löftet går att infria.

En rättvisare och tydligare budget

Skattebetalarna har rätt att se vart deras pengar tar vägen. För det krävs en enkel, tydlig och rättvis budget. EU-kommissionen föreslår också nya finansieringskällor för budgeten. De ska delvis ersätta de bidrag som bygger på varje medlemslands bruttonationalinkomst. Då får familjerna och regeringarna mer valuta för sina pengar.

EU-ledarna ska nu diskutera budgetförslaget på sitt toppmöte den 22–23 november i Bryssel.

Läs mer om budgetplanen för 2014–2020 DeutschEnglishfrançais

Läs mer om EU:s budgetplanering DeutschEnglishfrançais

Läs mer om EU-budgeten DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar